SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azzal kezdem, hogy Varga Zoltán felvetésének a lényegét folytatom. Az alkotmányügyi bizottságban, amikor ez a törvényjavaslat bekerült, az alkotmányügyi bizottság annak ellenére nem támogatta az első szavazáskor a törvényjavaslatot, hogy az alkotmányügyi bizottság összetételében akkor kormánypártiak voltak többségben. Nem vitás, hogy amikor később az alkotmányügyi bizottság ezzel a törvényjavaslattal ismételten foglalkozott, a módosító indítványok kapcsán, és amikor a módosító indítványokkal foglalkozott, azt követően már támogatta a törvény előterjesztését. Tény azonban, hogy az általános problémák akkor nem vetődtek föl ismételten.
Isépy Tamás államtitkár úr úgy közelítette meg a mostani módosítással fölvetett kérdést, hogy ez egy egyszerű határidő hosszabbítás. Álláspontom szerint nem az. Ez a javaslat tulajdonképpen két kérdéssel foglalkozik. Az egyik az, hogy az érintett szervezetek az ingatlanok tulajdoni lapjának a másolatát csatolják be. A másik, és ez a sokkal lényegesebb, hogy a törvényben megállapított 1990. november 30-i határidőt 1991. június 30-ig hosszabbítsa meg az Országgyűlés, és eddig az időpontig tegyen javaslatot az Országgyűlésnek az e törvény alapján megszűnt kezelői joggal érintett ingatlanok hasznosításának módjáról a Kormány.
Teljes mértékben értetlenül állok e határidő hosszabbítás előtt. Az ingatlan-nyilvántartási szemlék beszerzése - elnézést kérek a hasonlatért, de - arra emlékeztetett első reflexióként, hogy amikor egy lusta bíró nem tud mit csinálni egy sokszorosan elmulasztott tárgyaláskitűzésnél, akkor kitalálja, hogy a felet dörgedelmesen fölhívja egy telekkönyvi szemle beszerzésére.
Az az igazság, hogy ez a módszer valahogy nagyon furcsa egy törvényben. A törvény első módosító rendelkezései viszont ezt tartalmazzák. Az a helyzet, hogy a Kormány tagja, a földművelésügyi miniszter felügyelete alá tartoznak a földhivatalok, a földhivatalokban ezek a tulajdoni lapok bármikor rendelkezésre állnak. Amennyire ismerem a földhivatalok szervezettségét és rendjét, ha nagyon meg akarom sérteni őket, akkor néhány nap, de amennyire ismerem a tényleges helyzetet, akár néhány óra alatt ezeket a szükséges információkat biztosítani tudják. Számomra ezért érthetetlen, hogy miért kell ezt a határidőt ennyire meghosszabbítani. Ha visszatérünk ennek a törvénynek az eredeti vitájára, eredetileg a törvényjavaslat október 31-i határidőt tartalmazott. Ezt egy módosító indítvány november 30-ra emelte meg. A törvény részletes vitájának végén Isépy Tamás államtitkár úr úgy nyilatkozott, hogy a Kormány bármelyik határidőt teljesíteni tudja.
Számomra érthetetlen, hogy most, február végén ezt a határidőt mért kellene június 30-ig meghosszabbítani. Ami az ügy tartalmi részét illeti: ezeknek a szervezeteknek a kezelői joga nagyon sok tekintetben azt jelenti, hogy a pártállam által létrehozott, támogatott társadalmi szervezetek, illetőleg azok utódszervezetei ingyenes használati joghoz jutottak a szeptemberben meghozott törvény alapján a korábbi kezelői jogukkal szemben. Augusztus 28.-án Orbán Viktor, szeptember 10-én Áder János nagyon élesen kifogásolta, hogy ezek a szervezetek miért élveznek privilégiumot a frissen alakult demokratikus pártokkal és a frissen alakult hasonló társadalmi szervezetekkel szemben. Akkor az volt a válasz - ez különösen a bizottságban vetődött fel -, hogy rövid időről van szó, tulajdonképpen néhány hét, legfeljebb egy-két hónap, és a végső soron meghatározott november 30-ig ez a kérdés mindenképpen rendeződik, és ez az ingyenesség megszűnik. Nos, mi a helyzet? Itt vagyunk februárban, az országban többfelé sajtókampány folyik azért, hogy a demokratikusan választott pártok nem tudják kifizetni a bérleti díjakat, mert nincs rá fedezetük. Ugyanakkor a kormányzati rendszerből megmaradt szervezetek a korábbi jogszabály értelmében a november 30-i határidő indokolatlan elmulasztása miatt változatlanul ingyenesen használják az állami tulajdont. Ez az állapot a törvényjavaslat teljesítése esetében meghosszabbodna június 30-ig.
Meg vagyok róla győződve, hogy a Kormánynak nem az a szándéka, hogy a korábbi rendszerből visszamaradt szervezeteket így támogassa, azonban a törvényjavaslat ezt a hatást magában hordozza. Teljes egészében ezért a magam részéről és a bizottságban részt vett ellenzéki képviselők részéről ezzel nem tudok egyetérteni. Indokolatlan ez a halogatás, indokolatlan a Varga Zoltán által fölvetett okokból is, és egészen egyszerűen azt szeretném itt most elmondani, hogy az újonnan megalakult társadalmi szervezeteknek, az újonnan alakult demokratikus pártoknak legalábbis esélyegyenlőséget szeretnék ezen a területen elérni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit