HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP):

Full text search

HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP):
HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP): Elnök úr! Tisztelt Ház! Egy év elteltével és elmúltával érdemes számon kérni önmagunktól azt: tettünk-e valamit a napi problémákon túlmenően a jövő érdekében is?
Rendkívüli ülésszakot tartottunk immár 1990 nyarán, 1990 telén, és amint hallottuk, most is rendkívüli ülésszak vár ránk. A napi tűzoltó törvénykezési és törvényhozási hajrába vajon belefér-e az ifjúság jövőjének törvényi garanciákkal való javítása, a népszaporulat csökkenő tendenciájának a megállítása?
Elhangzott már a folyosón, hallottam is azt a véleményt, hogy ez egy demagógia. Valóban demagógia az, amikor valaki létező, valós társadalmi problémákat a saját céljai, a saját érvényesülése érdekében próbál felhasználni. Hát én itt szeretném eloszlatni ezt a feltevést; én nem kívánok a saját céljaim, sem a Kereszténydemokraták céljai érdekében semmiféle előnyhöz jutni ezzel az országgyűlési határozati javaslattal; pusztán azt szeretnénk elérni, hogy az Országgyűlés határozattal kötelezze a Kormányt arra, hogy foglalkozzon azzal a kérdéssel, ami a társadalom egészében valóban meglévő, feszítő probléma. A szerencsejátékról, a csődeljárásról van már törvény, ami folyamatban van, tárgyalás alatt áll. Nehogy az legyen a vége, hogy társadalmi csődeljárást kelljen tárgyalnunk a perspektíva hiánya miatt az önhibájukon kívül igen hátrányos helyzetbe kerülő, netán munkanélküliséggel pályára lépő pályakezdő fiatalok esetében.
A magam részéről nem akarom a Kormány kenyerét elvenni, ezért nem törvényjavaslatot terjesztettem elő, pusztán azt szeretném, ha az Országgyűlés felhívná a Kormány figyelmét ezzel a határozattal arra, hogy a következő törvényekbe – legyen az akár a társadalombiztosítás, akár a munka törvénykönyve – építse be ezeket a fontos problémákat, amelyek olyan társadalmi problémákat oldanak meg, amelyek mellett, ha szó nélkül elmegyünk, később beláthatatlan következményekkel járnak.
Tudom azt, hogy egyes frakciók állást foglaltak ebben a kérdésben. Én most azt kérném a tisztelt képviselőtársaimtől: nézzen mindenki a saját lelkiismeretébe, és aki úgy érzi, hogy a pártjának a választási programjával vagy akár a saját programjával ellentétes az, amit én akarok, akkor szavazzon a javaslatom ellen. Ha úgy érzi, hogy ez, amit szeretnék, és amit beterjesztettünk, nem ellentétes, sőt egybeesik pártjuk akár választási, akár későbbi politikai programjával, akkor próbáljuk félretenni a frakciófegyelmet, és próbáljuk úgy nézni, hogy egy valós probléma megoldására szeretnénk serkenteni a Kormányt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit