ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (FKgP):

Full text search

ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (FKgP):
ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (FKgP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! E témával kapcsolatosan immár két törvényjavaslat is fekszik az Országgyűlés asztalán. A Demszky-Hack-féle javaslat, illetve a Kormány javaslata sok tekintetben különbözik egymástól, de abban például összecsengenek, hogy mindkettő az országgyűlési képviselők feddhetetlenségét is meg kívánja állapítani. A mi határozati indítványunk lényegében e két törvénynek kíván elébe menni, elsősorban erkölcsi okokból. Szeretnénk, ha mindenekelőtt az országgyűlési képviselők feddhetetlensége kerülne megállapításra.
Nem alkalmas a hely és az idő, hogy megvizsgáljuk, hogy a Demszky-Hack-féle javaslat miért fekszik immár lassan háromnegyed éve csupán az asztalon, kiknek (zaj) miért áll érdekében e kérdés halogatása.
Ismeretes az is, hogy jó egy hónappal ezelőtt a Független Kisgazdapárt elnökségének tagjai egybehangzóan döntést hoztak, amelyben élve a törvényes lehetőségekkel – erről a miniszterelnök úr az elmúlt héten részletesen szólt – külön-külön, egyenként aláírásukkal megerősítve kérték a miniszterelnök urat, hogy a megfelelő kormányzati szervek segítségével – úgymond – világítsa át őket. A borítékokat az elnökség tagjai egytől-egyig megkapták. Hogy aztán mi következik, mi következett, azt nem tudom másképp minősíteni, csak egy sajátos történelmi kabarénak. Láthattuk azt, hogy hogyan lehetett egy borítékkal itt a pirost, hol a pirost játszani (derültség) hogyan lehet egy ország arcába napokon keresztül belehazudni. Aztán láthattuk azt is, hogy hogyan játsszák manapság a Mossa holló a fiát című népi játékot. Ebben a játékban részt vettek olyan rossznevű újságírók is, akik ma már teli szájjal szidják nemcsak a demokráciát, sőt arról is abszolút nyíltan beszélnek, hogy nem is olyan régen még ők is ennek az ügyosztálynak a tagjai voltak. Aztán láthattunk a különös történelmi kabaré részeként különös mutatványokat arról, hogy egyesek hogyan szabdalhatják át a múltjukat, akárcsak Orwell 1984 című regényében abban a hirhedt ügyosztályban tették.
De hadd hagyjam abba a jelképes beszédet, amelynek keretében őszintén remélem, senkinek sem adtam lehetőséget, okot arra, hogy a személyes megtámadtatás ürügyén szót kaphasson (derültség, taps) . Nézzünk inkább a jövőbe. Dr. Pásztor Gyulával közösen benyújtott javaslatunk elsősorban erkölcsi megfontolások alapján született. Azt szeretnénk, hogyha a köztársasági elnök úr, a házelnök úr és a miniszterelnök úr mindenekelőtt e tisztelt Ház tagjainak politikai feddhetetlenségét állapítaná meg. Ugye, nem kell magyaráznom, hogy milyen erkölcstelen dolog lenne, hogyha ne adj'isten egykori besúgók, vagy ahogy Csehszlovákiában és Lengyelországban nevezik, gumifülek és kollaboránsok, kolók döntenének egy ilyen fontos törvény sorsáról. Mi azt szeretnénk, ha alapos, körültekintő vizsgálat után a három legfőbb közjogi méltóság, ha netán ne adj'isten valakinek a múltja nem tiszta, szólítsa fel őt a képviselőségről való lemondásra.
Ezt a témát, a békés magyar forradalom egyik erkölcsi alapkérdését immár hosszú hónapok óta kerülgetjük. Ne kerülgessük tovább! Kérem képviselőtársaimat, támogassák dr. Pásztor Gyulával közösen benyújtott indítványunkat. (Taps a jobb oldalon és jobb középen.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit