SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Deme Zoltán, Szűcs István és Balás István néhány felvetésére szeretnék nagyon röviden reagálni.
Kezdem Deme Zoltánnak az SZDSZ tavaszi programjáról szóló megemlékezésével, és kapcsolódom Balás Istvánnak ahhoz a felvetéséhez, hogy szerinte az SZDSZ nem érdekelt ennek a kérdésnek a rendezésében, mert ezt az MDF és a FIDESZ kezdeményezte. Nos, ez tévedés. Az SZDSZ tavaszi választási programjára nagyon helyesen emlékezett Deme Zoltán. Nemcsak a választási programban, hanem az azonnali intézkedést igénylő 12 pontban is benne volt ezeknek a nyugdíjaknak azonnali és nagyon sürgős rendezése.
A mi álláspontunk ma is az, hogy ezt a jogszabályt nem kellene meghozni, hanem az, hogy már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna hozni! És tulajdonképpen a mi kritikánk azt jelenti, hogy jelenleg is, tíz hónappal a Parlament megalakulása után, nincs előttünk egy olyan szöveg, amely garantálná, hogy olyan személyek ne szenvedjenek sérelmet, akik semmilyen formában nem kötődnek az elmúlt rendszerhez, és akiknek a tevékenysége éppen ezért továbbra is honorálandó. Ez az egyik kérdés.
A másik kérdés: Soós Károly Attila fölvetésével kapcsolatosan először Pusztai Erzsébet, később Balás István kifogásolta azt, hogy Soós Károly Attila miért hivatkozott arra, hogy ennek a néhány személynek – a volt miniszterelnököknek, elnökitanács-elnököknek – a nyugdíját miért nem lehet egy kormányrendelettel megvonni. Nos, Pusztai Erzsébet nyilvánvaló tényként hivatkozott rá, Balás István jogászként már egy kicsit bizonytalanabbul, hogy erre esetleg törvény kellene. Én rendkívül szívesen tanulok másoktól. Hogyha valaki ezt nekem meg tudja mondani, hol van Magyarországon jelenleg olyan jogszabály, ami egy kormányrendelet által biztosított jogot kormányrendelettel nem tesz lehetővé elvonni, én nagyon megköszönöm neki; de nagyon szeretném, hogy erre a jogszabályra konkrétan hivatkozzon, mert ez mutatná csak azt, hogy ezt a kérdést valóban nem lehetett volna akár egy-két héten belül kormányrendelettel, akár májusban vagy júniusban megoldani, és nem kellett volna a továbbiakban is fizetni ezeket a nyugdíjakat a mai napig.
A következő kérdés szintén Pusztai Erzsébetnek és Balás Istvánnak a tevékenységével kapcsolatos. Én rendkívüli mértékben méltányolom azt, hogy egy jogszabály minél jobban sikerüljön. Ezért az ő tevékenységükben is azt, hogy február 15-én elérték, hogy ezek a titkos kormányhatározatok titkossága feloldódjék, ez feltétlenül méltánylást érdemlő tevékenység. Azt azonban nem tudom megérteni, hogy ezt a titkosságot olyan államtitkár oldotta fel, aki most már jó néhány hónapon keresztül a jelenlegi kormányhoz tartozik. Nem tudom megérteni, hogy miért voltak titkosak ezek a határozatok egészen 1991. február 15-ig?! Ezek az irattárban voltak, az államtitkár úr korábban is feloldhatta volna ezt a titkosságot, ezek a jogszabályok rendelkezésre álltak, és egyszerűen számomra érthetetlen, hogy miért képviselői érdem az, hogy ezek a jogszabályok csak most kerülhettek nyilvánosságra.
Összegezve: mi nagyon szeretnénk, hogy ezek a jogszabályok jól előkészítve, sérelmet nem okozva, minél előbb megvalósulásra kerüljenek, ezt minél előbb meghozza az országgyűlés. Azonban addig, amíg ez sajnos még mindig nincs megfelelően kész, el kell mondanunk a kritikánkat. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit