FRAJNA IMRE (FIDESZ)

Full text search

FRAJNA IMRE (FIDESZ)
FRAJNA IMRE (FIDESZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint bizonyára ön előtt is ismeretes, a Magyar Köztársaság 1991. évi költségvetéséről szóló törvényben az Országgyűlés felemelte a kedvezményes lakáshitelek után fizetendő kamatokat. Az Országgyűlés ezen intézkedések szociális hatásainak ellentételezésére címzett támogatásként az önkormányzatoknak egy körülbelül 2 milliárd forint nagyságú összeget irányzott elő. Úgy gondoljuk azonban, hogy e törvény megalkotásánál az Országgyűlés, vélhetőleg a feszített munkatempó miatt, hibát vétett. Ezt az összeget ugyanis fejkvóta szerinti rendszerben osztotta ki az önkormányzatok között, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok a lakosaik után kapják ezt a támogatást, nem pedig aszerint, hogy hány hitel található az önkormányzat területén.
Erre példát most csak, hogy ez milyen egyenlőtlen elosztást okozott, csak a főváros területén mondanék, de azt hiszem, a problémát ez érzékelteti. Az egyes kerületek közötti különbségeket a két szélső esettel szemléltetném. Budapest V. kerületében ezer lakosra 44 darab ilyen hitel jut. A XVI. kerületben 1000 lakosra 262 darab ilyen hitel jut. Ezer lakosra mind a két kerület évi 200 ezer forintot kap. Így az V. kerület a megemelt hitelek 26 százalékát, azaz minden negyedik hiteltulajdonos teljes emelt összegű hitelét vissza tudja fizetni, míg ugyanezt a XVI. kerületben csak az összes hitelező 4 %-ával tudják megtenni.
Miután nyilvánvaló, hogy a jogalkotóknak, azaz nekünk nem ilyen egyenlőtlen állapot létrehozása volt a célunk, ezért kérdezem az államtitkár urat, mit kíván tenni a helyzet feloldása érdekében. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit