IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)

Full text search

IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)
IVÁN GÉZA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ország több, fegyveres őrséget fenntartó nagyüzemében és intézetében a vezetői vagy vezetőhelyettesi állást olyan személy tölti be, aki előzőleg a megyei, városi vagy üzemi sztálinista pártbizottság vezető tisztviselője volt. Ezért interpellációt terjesztek elő, és a belügyminiszter úrtól, illetve az államtitkár úrtól tájékoztatást kérek ebben az ügyben.
Szeretném tudni, hogy a belügyi tárca kíván-e intézkedéseket tenni azoknak a személyeknek a tevékenysége gátlására, akik 2-3 évvel ezelőtt a sztálinista párt hadrendi emberei voltak, és a társadalmi és politikai élet demokratizálódásakor fegyveres testületekbe húzódtak, ott vezető pozíciókhoz jutottak, és horribile dictu gazdasági társulati formába öltöztették a nagyüzemek fegyveres őrségét, és mint kft.-jének, részvénytársaságának vezetői, továbbra is a fegyverek közelében maradtak.
A helyzet iróniájaként meg kell, hogy említsem, az illetékes cégbíróság ezeket a fegyveres testületeket részvénytársasági vagy korlátolt felelősségű társasági, azaz gazdasági társulási formában jegyezte be. Például a Divag Rt.-ben, Diósgyőr Vasgyárban működő fegyveres őrség Tripol Kft. címen kapott bejegyzést. Ennek vezető titkára a régi megyei főtitkár. A volt fősámánok gazdasági társulási forma útján akarták elejét venni annak, hogy a vezető állami szervek beavatkozhassanak a disszonáns helyzetbe.
Az 1988. évi VI. törvény szabályozza a gazdasági társaságok jogi helyzetét. E törvény 155. §-a értelmében gazdasági társaság csakis piaci jellegű termelési, értékesítési együttműködés fejlesztésére és az országok közötti tőkemozgásra, újratermelésre alakítható, és nem fegyveres őrségre. Nem gazdasági célú tevékenységet kft. vagy rt. közvetve sem végezhet.
Szükségesnek látnám az Alkotmánybíróság állásfoglalásának a kikérését is ebben az ügyben.
Mondhatok még néhány példát. A MÁV Üzletvezetőség miskolci vasúti fegyveres őrségének a volt zempléni párttitkár a vezetője. Szerencsi párttitkár volt. Tiszaújvárosban ugyancsak ezt a modellt követték az illetők. Az egyik vegyi nagyüzem volt párttitkára a vezető. Ugyanígy van ez nagy Győrben is. Mi úgy mondjuk, hogy nagy Győr, mert Diósgyőrben lakunk és a dunántúli Győr a nagy Győr. A Dunántúlon Dunaújvárosban ugyanígy van ez, és így tovább. Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit