PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A jelentésben foglaltakkal egyetértek, azt alá is írtam. A bizottság és a gazdasági bizottság által kiküldött albizottság egy nagyon alapos és részletes vizsgálatot folytatott, és ebből a legfőbb következtetéseket a jelentés tartalmazza. A következtetések rendkívül fontosak, azt hiszem, hogy az adott tender szempontjából is, a kérdéseimre adott válaszok szempontjából is, és különösen a jövőbeni tenderezési eljárások, a Magyarországon kialakuló tenderezési gyakorlat szempontjából egyaránt.
Fölhívnám a figyelmet arra, hogy a bizottság a jelentésében megállapította azt, hogy az iparpolitikai érdekeink kevéssé érvényesülnek, sőt jelentősen háttérbe szorultak, különös tekintettel a hagyományos magyar híradástechnikai ipar érdekeire, és a háttérbe szorulásnak részben a kiírásból, részben pedig az elbírálási folyamatból származó okai voltak.
Én a magam részéről a jelentéshez fűztem mindemellett egy különvéleményt.
Tehát elfogadom a jelentést, és minden szavával egyetértek.
A különvéleményemben egy kiegészítésre vonatkozó javaslat lett volna. Én a magam részéről a részletes vizsgálatok során arra a következtetésre jutottam, hogy ebben a konkrét tenderben bizonyos elfogultság is érvényesült, de ennek az elfogultságnak a vizsgálata nem képezheti egy parlamenti bizottság, vagy annak albizottsága munkája tárgyát, és javasoltam, hogy a Kormány saját hatáskörében vizsgálja meg, hogy valóban megalapozott-e az érzésem, vagy sem.
Én a saját véleményemet a gazdasági bizottsághoz benyújtott részletes indoklással támasztottam alá, és az illetékes miniszter urakhoz egy levelet intéztem, amelyben bizonyos számítások is szerepelnek. Nem szeretnék ennek a részleteiről tájékoztatást adni az Országgyűlésnek, hiszen ahhoz, hogy a részletek áttekinthetőek legyenek, ismerni kéne a teljes dokumentációt.
Úgy érzem, hogy az elbírálásba olyan elemek csúsztak bele, amelyek végeredményben a Kormány nem teljes tájékozódásához vezettek, és ezért a Kormány nem az összes szükséges információ birtokában hozta meg végső állásfoglalását.
Ami az én kérdéseimre adott válaszokat illeti, szintén úgy érzem, hogy meghaladja a plénum elé adandó tájékoztatások lehetőségét, hiszen helyenként államtitkokat, illetve üzleti titkokat érintenének ezek a válaszok.
Én a magam részéről tudomásul vettem azt, amit az albizottságban, illetve a gazdasági bizottságban megállapítottunk, tehát én ismerem ezeket a válaszokat.
Még egy kérdésre szeretnék nagyon röviden kitérni. Én úgy érzem, hogy probléma merült fel akörül, hogy honnan származtak nekem az információim. Úgy hallottam, hogy bizonyos, nem megalapozott hírek terjengenek arról, hogy valaki engem informált. Én szeretném megnyugtatni azokat a képviselőtársaimat, akik úgy érzik, hogy itt valamilyen titkos csatornákon lehetett információkhoz jutni. Teljesen hivatalos csatornákon és Siklós Csaba miniszter úrtól kértem információt, és tőle kapott válasz alapján jártam el, ő elmondta, hogy milyen módon lehet elolvasni a Kormányhoz készült előterjesztést. Én ezt elolvastam, és erre alapult annak idején az interpellációm. Én úgy érzem, hogy nem volt megalapozatlan.
Tehát én végül is azt szeretném kérni önöktől, hogy olyan gondolatokkal ne gyanúsítson senki, hogy engem hamis módon, vagy nem megengedett módszerekkel tájékoztattak volna. Ilyenre nem került sor.
Végül azt kérném, hogy az Országgyűlés fogadja el a bizottság jelentését, és kérném a tisztelt Kormányt, illetve a Kormánynak az érintett tagjait, hogy a jelentésből eredő következtetéseket vonják le a maguk számára. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit