PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)

Full text search

PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)
PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Először engedjenek meg egy kiigazítást, nevezetesen azt, hogy ezt az interpellációt nemcsak Kádár Péter és én nyújtottam be, hanem Békés megye valamennyi képviselője.
A miniszter úr válaszával kapcsolatban néhány észrevételt engedjen meg, és ezzel kapcsolatban annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a válaszában a miniszter úr a külkereskedelem tekintetében azt állapítja meg, hogy már nem beszélhetünk monopóliumokról sem a tevékenység, sem pedig az engedélyezési eljárás oldaláról. Engedjen meg annyi megjegyzést ehhez hozzátenni, hogy az engedélyezési eljárás oldaláról valóban nem lehet beszélni már monopóliumokról, azonban a tevékenység oldaláról még igen. Nevezetesen arra gondolok, hogy valóban a monopóliumok, monopolhelyzetben lévő külkereskedelmi vállalatok felbomlóban vannak, azonban az ott dolgozó személyi állományban változás nem történt. Éppen ezért észrevehető az, hogy ezek a személyek, akik itt dolgoztak, nem engedik be az új vállalkozókat, tehát megnehezítik a helyzetüket.
Fölhívnánk a miniszter úrnak a figyelmét, hogy amennyiben ebben hatékony intézkedést tud tenni, akkor ezt tegye meg.
Szélesnek és nagy tömegűnek tartjuk az engedélyköteles áruknak a jegyzékét. Ennek a csökkentésére is fölhívnánk a miniszter úr figyelmét.
Szól a válaszában arról, hogy az árutőzsde megjelenésével a takarmányárak mozgása figyelemmel kísérhető. Példát említ arról, hogy a kukorica ára fele már a korábbinak, 6500 forint tonnánként. Ez valóban így van, azonban a kistermelők ezt vidéken még nem érzékelik. Tehát ebben is további intézkedést várunk.
Tudomásunkra jutott az is, hogy gabonaexport-, tehát takarmányexport-kérelemmel keresték meg a minisztériumot. Kérjük, hogy ezt egyelőre a miniszter úr ne engedélyezze, mert talán fontosabb lenne, ha a takarmányárak itt az országon belül lefelé mennének az árral kapcsolatban.
A tejtermelők vonatkozásában a miniszter úr azt a választ adta többek között, hogy megállapodás született a tejtermelők képviselőivel, hogy 15%-os termeléscsökkentésre hajlandóak a túltermelési gondok enyhítése érdekében. A tej is még az engedélyköteles áruk listáján szerepel. Talán célszerű lenne ezt is megszüntetni. Ez is enyhítene a tejtúltermelésen.
A sertésekkel kapcsolatban a miniszter úr több variációt, illetve több lépést tett már, azonban a 100 000 darab túlsúlyos sertés értékesítésével kapcsolatban annyi megjegyzésünk lenne, hogy ez a 100 000 darab kevés, amennyiben mód és lehetőség van, ennek a számát szíveskedjenek növelni.
Mindezen megjegyzések után a képviselői testületnek az a döntése, hogy a miniszter úr válaszát elfogadja. Azonban amennyiben a most megindult, és úgy tűnik, hatékony intézkedések a későbbiekben nem folytatódnak, ismételten fogjuk zavarni a miniszter urat interpellációval. Köszönjük szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit