SZABÓ LUKÁCS (MDF)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MDF)
SZABÓ LUKÁCS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Az elmúlt időszak sajtódokumentációiban és az egyéb tömegkommunikációs eszközök híradása útján került napvilágra, hogy 1956. december 6. és 12. között véres áldozatokat követelő sortüzek dördültek el Budapesten, Salgótarjánban, Gyulán, Békéscsabán, Tatabányán, Miskolcon, Csepelen, Hódmezővásárhelyen és Egerben.
A sortüzek minden esetben a tüntető, fegyvertelen tömegre irányultak, s eldörrenésük után gyász és máig tartó félelem szállta meg a városokat és az országot. Felelősségre vonás sem akkor, sem azóta nem történt, sőt a tömeggyilkosok és felbujtóik egymást medáliákkal, zsíros állásokkal, budai villákkal, kiemelt nyugdíjakkal tüntették ki. Aljas tettüknek vérdíját ők maguk – feltéve, hogy bűnös lelküket az ördög még el nem vitte (derültség) – és leszármazottaik azóta még napjainkban is zavartalanul élvezik.
A hatályos büntetőkönyvünk szerint a törvény 33. §-ának (2) bekezdését idézve nem évül el az 1945. évi VII. törvénnyel jogerőre emelt, és az 1440/1945. miniszterelnöki rendelettel módosított és kiegészített 81/1945. miniszterelnöki rendelet 11. és 13. §-aiban meghatározott háborús bűntettek és az emberiség elleni egyéb bűncselekmények büntethetősége. A hatályos büntető törvénykönyv ezen rendelkezése összhangban áll az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése által a háborús és az emberiség elleni bűncselekmények elévülésének kizárásáról elfogadott nemzetközi egyezménnyel, amelyet az 1971. évi I. számú törvényerejű rendelet hirdetett ki.
A kérdésem a legfőbb ügyész úrhoz. A büntető törvénykönyv idevonatkozó paragrafusai alapján 1956. december 6. és 12. között jelenleg is büntetendő cselekményeket követtek-e el, vagy fogadjuk el igaznak a Népszabadság megállapításait, amelyek a következőképpen hangzanak: az egyik 1956. december 11-i keltezésű, a cikk címe: "Ellenforradalmárok felháborító provokációja Salgótarjánban". Idézet belőle: "Salgótarjánban az ellenforradalmi elemek között egykori tőkések és volt nyilasok golyószóróval kezdtek lőni. (Mozgás.) Erre a szorongatott helyzetben levő magyar és szovjet fegyveres erők kénytelenek voltak tüzet nyitni." (Közbeszólás: Szegények.)
Nagyon jellemző módon a Népszabadság 1991. március 4-i száma így reagál a tervezett interpellációra. "Büntetőjogi felelősségrevonás lehetősége, magyarán mondva az ügyészi eljárás joga másfél évtizeddel ezelőtt megszűnt." Engedjék meg, hogy ezt hadd ne kommentáljam. Nem tűnik ki nekem, hogy közben már 35 év telt el, úgy tűnik, hogy a Népszabadság még mindig itt tart.
A második kérdésem pedig: az ön véleménye szerint milyen lépéseket szükséges tennie a magyar Parlamentnek ahhoz, hogy végre egyértelmű törvények alapján pontot lehessen tenni az újkori magyar történelem egyik legnagyobb gaztettének a végére? Köszönöm szépen, és várom szíves válaszát. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit