SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ)

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ)
SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ) Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Nem kívántam visszaélni megértő türelmükkel, ám a Ház többsége által megszavazott ügyrendi javaslat harmadolta tervezett hozzászólásomat. Ezért előre is jelzem önöknek, hogy a mai harmadik hozzászólásom értelemszerűen még hátra van. Szíves megértésüket kérem.
Tehát, tisztelt Ház, most a témánál maradva, a 4229-es számú indítványaim egy része mellett fogok érvelni a középfokú oktatási normatíva egységesítéséért. A normatív támogatási rendszer egységesítése nagymértékben segíthetné a középfokú képzés jelenlegi belső arányainak kívánatos megváltoztatását. Ez a szerkezet, a jelenlegi szerkezet az ifjúsági munkanélküliséget növeli. A törvényjavaslatban szereplő és ilyen felosztású intézménytípusú normatívák az önkormányzatokat rövid távon éppen a korábbi rossz struktúrájú szakképzés fönntartásában teszik érdekeltté, megmerevítve ezzel a képzési szerkezetet. Magyarán, ha egy pénzeszsákot felmutatok, amiben nagy összegű tétel van, akkor azzal az önkormányzat szabadabban gazdálkodik, mint azokkal a pénzeszsákokkal, amelyek elszórtan kisebb összegeket tartalmaznak. Ezért javaslok egységes középfokú normatívát.
Két verziót javasoltam. Az "A" variáció szerint összevonni javaslom a q) tól t) ig tartó pontokat. Vagyis egy középfokú oktatásban részt vevő tanulóra, három esti-levelező tagozatos képzésben részesülőre 63 ezer forintot javaslok generálisan fölemelni. A "B" verzió az általam kívánatosnak tartott egységes középfokú normatívához vezető első lépésként értelmezhető. Ezek szerint egy szakközépiskolai, szakiskolai, szakmunkás iskolai oktatásban részt vevő tanulóra, három esti-levelező tagozatos képzésben részesülőre 65 ezer forintot javaslok, és ezzel összefüggésben a q) pontban, tehát az egy gimnáziumi oktatásban részt vevő tanulóra, három esti-levelező tanulóra 56 ezer forintot.
Mindkét javaslat fedezi a jelenlegi szerkezetből átlagosan fakadó kiadásokat. Az önkormányzati oktatáspolitika ilyen irányú segítsége tulajdonképpen erősítő folyamatokat indít el. Ez az erősítő folyamat nem más, mint a Munkaügyi Minisztérium és a művelődési kormányzat által előkészített közoktatási, illetve a munkaügy részéről a szakképzési törvénytervezet.
A kétirányú politizálás tehát egymást erősíti, mindkét törvénytervezetben szerepel egy általános jellegű képzésre való átállás, a munkaügy tekintetében a szakképzésnek egy moduláris típusú képzésére tesz javaslatot, a művelődési kormányzat szerep tekintetében pedig egy hasonló gondolat figyelhető meg.
Tisztelt Ház! Egy másik témára áttérve: az a véleményünk, hogy a diákotthoni és az externátusi ellátottra juttatandó pénz emelésével egyetértünk. Tehát a magunk indítványa mellett el tudjuk fogadni a Demokrata Fórum, illetve a Szabad Demokrata Fórum, Szabad Demokrata Szövetség (élénk derültség) – elnézést kérek a tisztelt Fórumtól. Arra a kérdésre pedig, hogy kitől kérjek elnézést, már nem is tudok válaszolni. (Derültség.)
Folytatva tehát. Ja igen, egy indoklást azért nem ártana adni, hogy miért is értünk ezzel egyet. Azért, mert a kistelepülések diákjainak a diákotthoni elhelyezését ezzel a támogatással lehetővé tesszük, hiszen érdekeltté fog válni az önkormányzat a kollégiumok fenntartásában.
Továbbá a közoktatási intézményeknél szükséges, hogy olyan speciális képzést is vállaljanak, amely a fogyatékosok egy részének lehetőséget teremt arra, hogy a normális közoktatásban részt vegyenek a többiekkel azonos feltételek mellett. Ezzel kerülhetjük el, hogy fiatal kortársaiktól el legyenek különítve. A nem speciális oktatási, nevelési intézményekben ellátott fogyatékos gyermekek után ezért kiegészítő normatív támogatást javaslunk. Továbbá azokban az iskolákban, ahol a fogyatékosok speciális szakiskolai képzésben részesülnek, ott a javasolt tételt 63 ezer forintra javasoljuk felemelni.
Még egy utolsó apró javaslat, amit én magam és a FIDESZ is nagyon fontosnak tart, ez pedig az általános iskolából kimaradók, a leszakadók, a külön segítség nélkül képezhetetlenné válók számának csökkentésére, a hátrányos helyzetűek kezelésére ad segítséget, az a kiegészítő hozzájárulás, amelyben a máshová be nem iskolázható, nyolcadik osztályt befejezett fiatalok számára indított kilencedik és tizedik osztályos nappali tagozatos általános iskolai képzést támogatja.
Tisztelt Ház! Summázva tehát az eddig elmondottakat, a középfokú oktatás terén három szempont vezérelt bennünket. Emelni javasoltuk a normatív tételeket az önkormányzati oktatáspolitika eszköztárának bővítése érdekében. Új megfogalmazásban kívántuk a fogyatékosok képzését szabályozni, valamint szerkezetileg kiegészítő jellegű hozzájárulást javasoltunk. Erre három cél, három eszköz az, amit most meg kívánok még említeni.
Az emeléssel érdekeltté tesszük az önkormányzatokat, ezzel az ifjúsági munkanélküliség preventív eszközét teremthetjük meg. A fogyatékosokat együtt kívánjuk tartani – már akinek az állapota megengedi – fiatal kortársaikkal, ezzel az állam intervenciós szerepét elfogadva. A kilencedik-tizedik osztályok indításának támogatására tett javaslatunk a hátrányos helyzetűeknek ad lehetőséget. Ezzel a létező konkrét probléma közvetlen eszköze válik támogatottá.
Végezetül, szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy a FIDESZ itt és most az egységes középfokú normatíva támogatását kívánja, tehát már az 1992-es költségvetésben rendkívül fontosnak tartjuk ennek szerepeltetését, és ez majd a szavazásnál – remélem – érvényesülni is fog. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit