KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:

Full text search

KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:
KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója: Azzal kezdeném, hogyha módosító javaslat lett volna az általános forgalmi adóról szóló törvény, akkor az Országgyűlés nem is szavazhatna róla, hiszen a bizottságban nem kapta meg az egyharmados többséget sem. Mindössze 4 igent kapott, 6 nemmel és 3 tartózkodással a bizottság nem tartotta alkalmasnak általános vitára.
Miért nem? Ennek elsősorban az volt az indoka, hogy tavaly és tavalyelőtt, az eddigi valamennyi költségvetés során ígéretet kaptunk arra, hogy a környezetvédelmi jellegű megoldások is szerepelni fognak a forgalmi adó esetében. Jelen pillanatban ez semmilyen úton-módon nem jelent meg.
A Pénzügyminisztérium jelen lévő munkatársai többek között arra hivatkoztak, hogy ez statisztikai okokból nem fogadható el, de az ott helyben lévő szakértők ezt tudták cáfolni, hiszen számtalan helyen előfordul az, hogy a statisztikai szám szerint valami máshova tartozik, mint ami ebből kivételt képez.
Fölmerült még ennek a vitának a során az is, hogy hiányzik a minősítési rendszer, hogy mi tekinthető környezetbarátnak, és mi tekinthető környezetszennyezőnek. Tekintettel arra, hogy a bizottság már körülbelül két évvel ezelőtt javasolta ennek a minősítési rendszernek a megoldását azon a módon, mint ahogy általában egyébként is minősítenek valamennyi terméket, ebben egy plusz minősítési ok lenne tulajdonképpen a környezetbarátság vagy a környezetszennyező tevékenység.
A jelen lévő minisztériumi munkatársak véleménye alapján megállapítható volt, hogy azok a módosítások, amelyeket már korábban az elmúlt két ÁFA-törvény esetében javasolt a bizottság, annak tulajdonképpen anyagi okai nincsenek, hiszen a költségvetést alapvetően nem érintené, nem nagy összegekről, nem milliárdos összegekről, csak néhány milliós összegekről van szó, és ezek különböző módon kompenzálnák egymást.
Nagy nyomatékkal fölmerült ismételten, mint majdhogynem azt mondhatnám, valamennyi környezetvédelmi jellegű témában, ami a környezetvédelmet érinti, hogy hiányzik változatlanul a környezetvédelmi törvény, amelynek az első koncepciója, illetve az első változata már három éve elkészült, és ugyanez mondható a környezetvédelmi alapról szóló törvényről is.
Röviden ennyit, és még egyszer: a bizottság nem találta általános vitára alkalmasnak az ÁFA-törvényt. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit