NAGY VARGA DEZSŐ (FKgP)

Full text search

NAGY VARGA DEZSŐ (FKgP)
NAGY VARGA DEZSŐ (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az általános forgalmi adóról szóló 6794-es szám alatt benyújtott, 1993. január 1-jétől érvényes fogyasztási adóról beterjesztett törvényjavaslatról fogom a kisgazda frakció véleményét önök elé tárni.
Előrebocsátom, hogy frakcióm véleménye szerint nem kétkulcsos, hanem háromkulcsos ÁFA-ban gondolkodunk. Nevezetesen, bizonyos alapvető szükségleti cikkek esetében ragaszkodunk a nullkulcshoz. Más termékcsoportnál és szolgáltatásnál elfogadjuk a 8%-os kulcsot, és egyetértünk a 15%-os kulcsnak 25%-ra való emelésével.
Amikor a tájékoztató részben a törvényjavaslat preambulum részében egy klasszikus, jól működő, netán jól begyakorolt piacgazdaság adóztatásának szabályozását látom, akkor meg kell állapítani, hogy ilyen gazdasági környezetben hatna a törvény, hiszen nem mást elégít ki, mint egy árutermelő piacgazdasági igényt, ahol minden rendben van, sehol egy monopólium, amely zavarná a rendszert. Igazi döbbenet akkor következett, amikor találkoztam a múlttal és a jelennel, azaz hogy a múlttal nem szerettem volna találkozni. Már a bevezetésnél semmi szó nincs a szociális piacgazdaságról, ahol ennek a törvénynek a paragrafusai hatottak volna, hanem csak piacgazdaságról, ahol tökéletes verseny van, a piac szereplői közül a háztartások kereslete a gazdaság számára ideális, a vállalkozók termékeinek, terményeinek, szolgáltatásainak fedezeti költségszintje világszínvonalú, és az externáliák csak pozitívan hatnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egyszerűen így nem igaz. Amit felsoroltam, az a világon sem ma, sem később tisztán így nem tud érvényesülni. Főképpen nem a mai Magyarországon, és nem ebben a költségvetési tervezetben. A törvényjavaslat azt sugallja, hogy az Európai Közösséghez való csatlakozáshoz szükség van a kétkulcsos ÁFA bevezetésére. Nem vitatjuk, hogy az Európai Gazdasági Közösséghez való csatlakozásunknak fontossága van, de ha ennek a kétkulcsos ÁFA lenne az ára, akkor ezt drágán megfizetjük. Ha minden terméket és szolgáltatást forgalmi adóval kívánunk terhelni, 8, illetve 25%-os mértékben, ez azt jelentené, hogy minden magyar vagy Magyarországon élő állampolgárral, akikről már nem lehet tudni, hogy hányan vannak elszegényedve, fizettetni akarunk a költségvetés javára. Ehhez kéri a Kormány a statisztálást. Így, ebben a formában ezt nem tudjuk megadni.
Most úgy tűnik, mintha a Kisgazdapárt a vidéki mezőgazdasági termeléssel kapcsolatban lévők érdekében kardoskodna csak. Egyáltalán nem erről van szó. A mi gazdasági filozófiánkban a gazdaság főszereplője a fogyasztó. A háztartások, ahol a tökéletes verseny jogi keretei között működő gazdaságok terményei, termékei, szolgáltatásai gazdát cserélnek. A szociális piacgazdasági besorolásunkat önként vállaltuk, és hirdetjük, nem kényszerítette ránk senki.
A Kormány ne ellentétes ígéretekkel próbálja a rendszert a gazdaság szereplői számára elfogadhatóvá tenni, hanem a gazdasági történések és a gazdasági szereplők egymásra épültségében legyen konzekvens.
(18.10)
A sokat hangoztatott preferenciák ellentételeként való rendszerbe építéséről: Egyfelől nem tudna célirányosan működtetni, másfelől gazdasági szabályozásunk pénzügyi hídjai úgy elszaporodnak, hogy ott találjuk magunkat, ahol voltunk e téren az 1980-as években.
Valljuk, hogy az ÁFA vonatkozásában termék- és szektorsemleges szabályozásnak kell hosszú távon érvényesülni, de nem most és nem ilyen feltételek közepette. A rendszert fokozatosan át kell alakítani oly módon, hogy a 15%-os mértéket meg kell szüntetni úgy, hogy az ide sorolt, többnyire szolgáltatásokat a 25%-os mértékűek közé kell áthelyezni. Ugyanakkor meg kell tartani a 0%-os kulcsot is.
A törvény tervezetét eredeti változatában nem lehet elfogadni, csak az általunk javasolt nulla kulcsos termékkör fenntartásával, melyre vonatkozó javaslatainkat módosító indítványainkban meg fogjuk tenni.
Néhány kardinális kérdésre azért szeretném nyomatékosan felhívni a pénzügyi kormányzat figyelmét.
1. A mezőgazdaság produktuma nem lehet az ÁFA adóalapja. Itt meg kívánom jegyezni, hogy a mezőgazdaság számára javasolt költségvetési támogatási tételek a korábbi évek elhibázott agrárpolitikájának következményeit csak részben korrigálják, talán 70-80%-ban.
2. A lakásállomány és a lakásépítés minőségi változása, javulása megállna, ha itt megszűnne a viszszaigénylés lehetősége. Sőt, olyan irányba kell átrendezni a törvény tételét, hogy a mezőgazdasági ingatlanokon épített lakásokra is kiterjedjen.
3. Az energia ÁFA-val való terhelése már eddig is indokolt lett volna. Természetesen a mezőgazdaság a felhasznált energiaköltség ÁFA-jának 70-80%-át igényelhesse vissza.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kétkulcsos ÁFA-aggályok az egyébként is súlyos válsággal küzdő mezőgazdaságot érzékenyen érintik. Tekintettel arra, hogy az általános forgalmi adó a végső fogyasztás stádiumában érvényesül a háztartások felé, a mezőgazdasági és mezőgazdasági eredetű termékeket árkérdésben kell az ÁFA oldaláról elemezni.
Nem kívánjuk, hogy a belföldi kereslet tovább csökkenjen, azaz nem is kívánhatjuk, mivel bizonyos rétegek ezáltal, nem kívánom részletezni, milyen mély szintre süllyednének.
A nem alapvető élelmiszerek kategóriájába tartozó mezőgazdasági eredetű termékek, termények körében nem fogadható el az áremelés, mert a jelenlegi mezőgazdasági és feldolgozó-ipari monopóliumok ármeghatározó és indokolatlan költségtömege, a fogyasztóra áthárító magatartása már jelenleg is az irreális fogyasztói árat produkálta a termelői felvásárlási árhoz viszonyítva.
A mezőgazdaságban a jelenleg érvényes eltérő szektorális megítélés zavaró körülmény, hiszen eltérő az adózás és a számviteli előírás. Ezt az anomáliát nem lehet feloldani egyik napról a másikra. Nemcsak azért nem lehet kardinális változásokat bevinni a mezőgazdasági termékkör ár- és értékviszonyainak értelmezésébe, mert az említett szektorális alapú különbségek fennállnak, hanem azért sem, mert a mezőgazdaság vonatkozásában a kialakuló gazdasági formák és termelési megoldások most körvonalazódnak.
A mezőgazdaság rentabilitási kérdésköréről néhány gondolatot: A ciklusságot is kezelni hivatott intervenciós beavatkozást a mezőgazdasági kormányzat sem időbeli alapon, sem az adott helyzetek megítélésében, szektorsemlegességi alapon, az anyagi eszközök nagyságrendjének kérdésében nem úgy ítélte meg, és nem úgy ítéli meg, ahogy az elvárható volna.
Az importengedélyek kiadása is kellő körültekintés nélkül történik, amely aztán rendesen meg is teszi az ár- és jövedelmezőségi hatást a fogyasztóknál.
A privatizációs politika hatásai a mezőgazdaság és a feldolgozóipar területén nem tervezhetők, és a törvénytervezet várt eredménye így nagy szóródást eredményezhet. A támogatások vonatkozásában sokszor adhoc viszonyok érvényesülnek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor a felsorolt problémákon úrrá leszünk, véleményünk szerint akkor jöhet a kétkulcsos ÁFA, de addig erről még tárgyalni kell. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit