HORVÁTH LAJOS, a honvédelmi bizottság előadója:

Full text search

HORVÁTH LAJOS, a honvédelmi bizottság előadója:
HORVÁTH LAJOS, a honvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés honvédelmi bizottsága áttekintette a '93-as évi költségvetés-tervezetet. Részletesen elemezte, és azt eredeti, beterjesztett állapotában tárgyalásra alkalmasnak tartja, illetve elfogadásra javasolja. Az érdekegyeztető tárgyalások eredményeképpen született módosításokat a bizottság nem fogadta el. A jövő évre benyújtott tervezet bizottsági kompetenciába tartozó fejezete lényegesen bővebb, részletesebb az eddig megszokottnál. A készítők a tavalyinál pozitívabb, alaposabb előkészítő munkája mindenképpen a bizottság elismerésével találkozott.
Nem kétséges, hogy a jelenlegi tervezet elsősorban fenntartási költségvetés, és ezt mint koncepciót nehéz lenne elutasítani az ismert körülmények között. Az azonban elgondolkodtató, hogy immár a harmadik olyan költségvetési tervezetet kénytelen kézbe venni a bizottság, amely nélkülözi a feladatorientált felépítés nyilvánvaló előnyeit.
Ez az észrevételünk nem elsősorban a honvédelmi tárcának szólt. Észrevételezzük ezt azért, mert bár nagy élvezettel olvassuk az eddig szokatlan részletezést, mégis, nem kerülünk jobb döntési helyzetbe. Ugyanis a bő adathalmaz nem tükröz prioritásokat, ezért igen nehezen bogozható ki belőle az a vezérelv, amelynek elfogadását vagy elutasítását jelentheti a költségvetés megszavazása vagy elutasítása. Nagyra értékeljük, hogy a tárca a mérhetetlenül szűkös körülmények között mégis deklarálni igyekezett, hogy elsődleges szempontja a harcérték legalább részleges megóvása. Kár, hogy a költségvetés csak igen óvatos fordulatokkal szolgálja ezt.
Önámítás lenne elhitetni önmagunkkal azt, hogy a tárca elemi és hosszú időre előrevető gondjai megoldhatók lennének a belső sekély erőforrások feltárásával. Megjegyzem, nagyon sok képviselőtársunk igyekezett ezeket az erőforrásokat feltárni, nagyon köszönjük munkájukat, azonban a bizottság, amikor részletesen elemezte ezt, mindegyiket elutasította.
Nem néhány száz millió hiányzik a honvédelem asztaláról, hanem sokkal több. Ez a lényegi észrevételünk egyben ítélet is. A jelenlegi alacsony honvédelmi költségvetés nem ad választ az országunkat bármikor – és sajnos fokozódó valószínűséggel – kihívás elé állító, térségünkben felépülő biztonsági kockázatokra.
Ezért tisztelt Ház, ahogy említettem, a honvédelmi bizottság minden, a tárca költségvetését csökkenteni célzó módosító vagy csatlakozó módosító indítványt azok közül, amelyeket eddig tárgyalt, elutasított. Ugyanakkor a statisztikák szerint van két olyan módosító indítvány, amelyet a bizottság támogatásáról biztosított. Egyik a 8030-as számon benyújtott és leírási hiba miatt végül 8172-es számon csatlakozó módosítóval javított változata, ez a tárca költségvetését összesen 3,9 milliárddal növelni kívánja. A másik pedig az SZDSZ-es képviselőcsoport Tardos Márton és képviselőtársai által benyújtott módosító indítványa.
Kérem önöket a bizottság nevében is, hogy amikor néhány halaszthatatlan feladat ellátására célzott pár – azt kell mondjam – sovány milliárdnak a honvédelem javára történő megítélése, és ennek a biztonsági kockázatnak bennünket kiszolgáló alacsony költségvetésnek a tovább csökkentése között kell dönteniük, a napi terhekről emeljék fel tekintetüket egy pillanatra, segítsenek abban, hogy megóvjuk jogunkat legalább napi terheink függetlenségére, mert kellő honvédelem nélkül még gondjaink sem lehetnek magántulajdon-szerűen a mieink.
Kérem ezért a bizottság nevében, hogy támogassák a hon védelmének elemi ügyét, amely hitem és hitünk szerint valóban közös ügyünk itt minden parlamenti pártnak. Köszönöm tisztes figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit