SESZTÁK LÁSZLÓ (KDNP)

Full text search

SESZTÁK LÁSZLÓ (KDNP)
SESZTÁK LÁSZLÓ (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egypár gondolatot szeretnék kifejteni a KDNP által benyújtott módosító javaslatok kapcsán. Mivel az egyház és az állam ugyan különvált, de az egyházak finanszírozására még nem született törvény, ezért képviselőtársaimmal egypár olyan módosító javaslatot adtunk be, amelyeknek egyik részét már Mezey képviselőtársam ismertette.
A másik két ilyen módosító javaslatunk pedig a következőt tartalmazza: mivel az egyházak az önkormányzatoktól átvett feladatokat látnak el, iskoláztatásban vagy szociális területen ezért kapják meg a szolidaritási alapba való hozzájárulást a költségvetéstől, illetve a költségvetés vállalja át tőlük. Ez nem egy nagy összeg, és ezt a költségvetési bizottság és a kormány illetékese is támogatta.
Valamint kapcsolódó módosító javaslatot nyújtottunk be Ráday képviselőtársam módosító javaslatához, melynek lényege, hogy a szovjet csapatok által okozott károkra félretett 300 millió forintból 200 kerüljön át az esztergomi szeminárium felújítására, mert az hosszú ideig a szovjet csapatok birtokában volt, és 100 maradjon a más, különböző folyó kiadásokra.
Voltak még más módosító javaslataink is, például az ÉT tárgyalásából kimaradt a nagycsaládosokról való gondoskodás, ezért beadtunk egy csatlakozó módosító javaslatot, amely szerint a három és ennél nagyobb gyerekszámú családok 400 forintot leírhassanak az adójukból.
Az elmondottakhoz megszereztük az illetékes tárcák hozzájárulását, és remélem, hogy képviselőtársaim is fogják itt támogatni.
Voltak más módosító javaslataink is, amelyekhez nem kaptuk meg a támogatást. Itt csak egyre térnék ki. Ez pedig az, hogy különböző, de nem mindegyik minisztériumnál úgynevezett tartalékalapot képeztek, amivel én elviekben egyetértek. De úgy gondolom, hogy a jelenlegi költségvetés nehéz helyzete mellett jobb lett volna, ha ezt egy központi tartalékalapba csoportosítjuk át. Ugyanis megítélésünk szerint nehezebb egy miniszternek a Minisztertanács elé menni és kérni a szükséges különleges kiadásoknak a tartalékalapokból való fedezését, mintha ezek a saját tárcáján belül egyszerűen csak átcsoportosíthatók. De erre nem kaptuk meg a támogatást, de remélem, hogy a következő költségvetésben ezeket az elképzeléseinket esetleg már figyelembe veszik.
Van viszont egy olyan módosító javaslat, amelyhez megkaptuk a költségvetési bizottság egyharmadának támogatását, de sehol másutt. Erre pedig szeretnék kitérni. Elöljáróban szeretném elmondani, hogy ennek a javaslatnak minden ellenkező híreszteléssel ellentétben semmi köze a médiaháborúhoz. Ezt azért tartom szükségesnek elmondani, nehogy a végén az a vád érjen, hogy én közvetve vagy közvetlenül megint felelevenítem ezt a témát. Ennek a lényege a következő.
Képviselőtársaim úton-útfélen találkozhatnak állampolgárokkal – nemcsak most, már régebben is –, akik állandóan szidják a televízió műsorát.
Mi pedig és az előző Országgyűlés is kormányrendeletekkel arra köteleztük a lakosságot, hogy a tévé előfizetési díját a Magyar Televízió számára fizesse be. Nincs versenyhelyzet. Most, hogy a műholdas adás valószínűleg beindul, nekem az az elképzelésem, hogy a magyar állampolgárnak legyen lehetősége választani, hogy a tévé előfizetési díját melyik televízió számára óhajtja befizetni, a műholdas televízió avagy a régi televízió részére. Ezáltal egy versenyhelyzet fog kialakulni, és a magyar állampolgároknak választási lehetőségük lesz. Ennek nagyságát most megállapítani nem lehet. Ha képviselőtársaim ezt megszavazzák, és kérem támogatásukat, ez lehet 100 millió forinttól 1,2 milliárd forintig, attól függ, hogy hányan fogják nézni, és hogyan fogják megítélni a versenytársak között a helyzetet.
Tudom, hogy ehhez törvény- vagy rendeletmódosításra is szükség van, s amennyiben képviselőtársaim ezt elfogadják, a KDNP fogja kezdeményezni, hogy ez a törvénymódosítás életbe lépjen. Mint ahogy azt is fogjuk kezdeményezni ebben az esetben, hogy mindazok a berendezések, amelyek a műholdas vételt segítenék elő, mint parabolaantenna, keverő- és érzékelőfej, legalább a '93-as évben vámmentes legyen, mert ezáltal az elterjedését segíthetnénk.
(17.40)
Ennek a költségvetési kihatása nagyon csekély, és ezáltal a határainkon túl élő magyarok is jobban hozzájuthatnának a műholdas adáshoz.
Csak ezeket szerettem volna elmondani, és még egyszer ez utolsónál szeretném hangsúlyozni, hogy ennek nincs politikai meggondolása. Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassanak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit