TROMBITÁS ZOLTÁN (FIDESZ)

Full text search

TROMBITÁS ZOLTÁN (FIDESZ)
TROMBITÁS ZOLTÁN (FIDESZ) Nem tartom föl sokáig a tisztelt Házat, csak néhány szóban szeretnék a Házszabály-módosításokról általában szólni.
Még a választások után, valamikor áprilisban, még az új Parlament megalakulása előtt hallottam a rádióban egy nyilatkozatot Kónya Imrétől, amelyben annak a véleményének adott hangot, hogy az új Parlament egyik legfontosabb első feladata lesz az új Házszabályoknak a megalkotása. Két és fél év eltelt, és a Parlament még most is új házszabályok nélkül kénytelen dolgozni, a régi házszabályok állandó módosítgatásával.
Nos, az új Házszabály előkészítési munkálatai ugyan az utóbbi időben elindultak, és az ügyrendi bizottság evvel foglalkozik, azonban nézetem szerint ez a munka még mindig a kelleténél lassabban halad.
Eddig a Házszabály módosítása hat esetben történt meg. Tehát a régi Házszabályunkat hat esetben módosítottuk.
Egy esetben történt a Házszabályok módosítására sikertelen kísérlet. Akkor a FIDESZ-frakció próbálkozott egy ilyen kísérlettel, bizonyára mindannyian jól emlékeznek rá, amikor az indítványunkban a napirend előtti felszólalások korlátozásával kívántuk a Parlament munkájának felgyorsítását elérni. Ez a kísérlet azonban sajnos megbukott.
Ha megnézzük az elfogadott hat módosítást, amit ez a Ház elfogadott a régi ügyrendben, akkor azt láthatjuk, hogy ezek egy jó része – ilyen például a kivételes eljárás – elsősorban a kormánykoalíció határozott érdekében álló módosítások voltak, amelyekkel természetesen az ellenzék is egyetértett.
Azonban észre kell azt vegyük, hogy amennyiben nem egy új Házszabály egységes koncepciójáról van szó, nem egy új Házszabály sok kompromisszumát próbáljuk megkötni, hanem mindig apránként és darabonként módosítjuk a régi Házszabályt, abban az esetben előbb-utóbb annyira módosított lesz már ez a Házszabályunk, hogy talán nem is lesz szükség egy új Házszabály megalkotására. Legalábbis lehetnek olyan erők a Parlamentben, amelyek nem kívánják már annyira az új Házszabálynak a megalkotását.
Éppen ezért mi a magunk részéről azt tartanánk fontosnak, hogyha az állandó különböző módosítások helyett az új Házszabályok munkálatait még jobban felgyorsítanánk, és nem a régiek módosításával próbálnánk előbbre jutni. Ez vonatkozik akkorra is, amikor csak egy ilyen kis, valóban nem nagy jelentőségű technikai módosításról van szó, mint a mostani is, de továbbra is készen áll másik, a Házszabály módosítására irányuló indítvány.
Mi azonban arra az elhatározásra jutottunk, hogy mivel elviekben a továbbiakban nem tudjuk támogatni a Házszabályok ilyen apró módosításait, hanem egy új Házszabály megalkotását szeretnénk minél inkább elősegíteni, már csak azért is, mert ha nem sietünk evvel, elmegy az idő, és a választások közeledtével egyre nehezebb lesz kompromisszumot alkotni, éppen ezért mi a magunk részéről nem tudjuk ezt a Házszabály-módosítást támogatni. Köszönöm szépen. (Helyeslés, taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit