FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)

Full text search

FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)
FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ön a válaszában érintette a felelősséggel kapcsolatos részeket, de úgy érzem, hogy sokkal súlyosabb felelősségről van itt szó, mert az általam joggal korszerűnek nevezett vállalat felszámolásában a vezetői felelősségnek itt nagyon döntő szerepe volt.
El sem tudom képzelni, hogy az állami tulajdonos ilyenkor ne érdeklődjön az iránt, hogy a konzervgyár egyszemélyi igazgatója aláírhat egy olyan szerződést, amelyet a konzervgyár nevében is aláír és a saját maga által létrehozott kft. nevében is.
Ilyen szerződések tömegével találkoztunk az elmúlt heti vizsgálódásaink alapján.
A másik, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Kormány jelezte ezen a márciusi kormányülésen – és Antall miniszterelnök úr is –, hogy – szó szerint idézve –: "a konzervgyár számára valamilyen megoldást kell találni arra, hogy a csődeljárással összefüggésben mit is tudunk tenni, hogy a munkanélküliség ne emelkedjen.
Félretéve politikai szempontokat, félretéve azt, hogy itt véletlenül időközi választás lesz, nagyon pragmatikusan, nagyon egyértelműen a lakosság és a térség érdekében kell irányítanunk, s kell összefogni az erőnket." – fejezte be Antall József akkori beszédét vagy erre vonatkozó hozzászólását.
Mint tudjuk, az állam nem jó tulajdonos, ezért történik az állami vagyon leépítése, magánkézbe adása. Az összefogás, úgy tűnik, ezidáig késik.
Nekünk, adófizető állampolgároknak egyáltalán nem mindegy, hogy 1-2 milliárd forint bevétellel tudjuk értékesíteni az állami tulajdonban lévő gyárainkat, vállalatainkat, vagy pedig esetleg mi fogunk ráfizetni 2-3 milliárd forinttal.
Ha egy kis fejszámolást végzünk, akkor könynyen kiszámolhatjuk, hogy a tavalyi átlagos személyijövedelemadó-bevétel, ami körülbelül 15 ezer forint körül mozgott, ezt 150 ezer emberrel kell beszorozni, azaz 150 ezer ember fizetett 15 ezer forint személyi jövedelemadót fejenként évente, hogy ennek az egyetlen vállalatnak a veszteségét valamilyen módon finanszírozni tudjuk.
A további következmény természetesen az, hogy a veszteség másik részét a bankok viselik, és ez mindannyiunk számára megdrágítja a hitelkamatokat, és késlelteti a vállalkozások beindulását és a gazdasági fellendülést. (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet az időre.)
Én azt szeretném kérni, mivel a miniszteri válasz nem nyugtatott meg, csak a problémák egy részét érintette, hogy a hasonló esetek száma csökkenjen, és ne többször több milliárd forintos vesztesége legyen az állam ún. "vállalat-elherdálásának", valamint tekintettel arra, hogy a vállalatnak ezer dolgozója kerül nemsokára utcára, és tízezer beszállító, tízezer kistermelő veszítheti el a lehetőségét annak, hogy a konzervgyár számára termeljen, kérem, hogy a választ ne fogadjuk el. (Taps a bal oldalon.)
Határozatathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit