GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Urak! Tisztelt Országgyűlés! A Pásztor Gyula, Futaki Géza és Pelcsinszki Boleszláv képviselő urak által benyújtott interpellációra a válaszomat a föltett kérdések sorrendjében próbálom megadni.
Mért nem jött létre csődegyezség? Az Állami Vagyonügynökség a jelenleg érvényes jogszabályi keretek között nem tudta a Békéscsabai Konzervgyárat átalakítani, mivel a gyár vagyona negatív előjelű volt 1991. december elsején, először. A csődegyezség létrejötte érdekében az Állami Vagyonügynökség vagyonkezelői pályázatot írt ki, és folyamatos tárgyalásokat folytatott a gyár legnagyobb hitelezőivel. A vagyonkezelésre kiírt pályázatra egy ajánlat érkezett, amely nem felelt meg a pályázati feltételeknek, mivel nem tartalmazta a szükséges dokumentumokat, ezek a vagyonkezelési, válságkezelési koncepció, üzleti és fejlesztési terv, pénzügyi háttér biztosítása. Emellett a vagyonkezelő 1,1 milliárd forint ÁVÜ-garanciát kért.
Ezen objektív okok miatt az átalakítás nem valósulhatott meg, s a vagyonkezelésbe adáshoz 1,1 milliárd forint ÁVÜ-garancia fűződött volna. Ezzel a felszámolás elkerülhetetlenné vált.
A második kérdés: Mi vezetett a gyár összeomlásához? Ezt lényegében véve Futaki képviselő úr röviden elmondta. Nem ismétlésképp, csak információként mondom: a konzervipar '90. évi termelésének mintegy 50%-a volt szocialista országokba exportált. Ez az arány a teljes termelés 50%-os csökkenése mellett egy év alatt 5% alá esett. A korábban biztos keleti piacra, tömegtermelésre berendezkedett vállalatok, bár az utóbbi években sikerült dollárrelációban növelni értékesítésüket, a drasztikus piacvesztés miatt válsághelyzetbe kerültek.
A 13 állami alapítású konzervgyár közül 1991. évben 7 gyárnál összesen 3,6 milliárd forint veszteség képződött, míg az 5 nyereséges vállalat együttes eredménye a 300 millió forintot sem érte el. Az Óvári Konzervgyár már '91. évben felszámolás alatt állt.
A piacvesztés okozta pénzügyi csődhelyzet, a piacért folytatott verseny a konzervipari vállalatok egy részének megszüntetését fogja kikényszeríteni egyes életképes tevékenységük talpon maradása mellett. A Békéscsabai Konzervgyár egyike azon élelmiszeripari egységeknek, amelyek ez évben öncsődöt jelentettek be. Az öncsődhöz az vezetett, hogy a szovjet piac összeomlása, a belföldi piac beszűkülése okozta értékesítési nehézségek miatt eladhatatlan készletek halmozódtak fel. Míg az árbevétel közel 300 millió forinttal visszaesett, a saját termelési készletek megkétszereződtek, 500 millió forintról egymilliárd fölé emelkedtek. Tetézte a gondot, hogy a támogatások összege az árbevétel és a támogatási kulcs csökkenése miatt több mint félmilliárd forinttal csökkent.
A forgóeszközhiány miatt felvett hitelek és kibocsátott váltók kamatköltsége ugyanakkor ugrásszerűen nőtt, az állománynövekedés és a kamatláb-növekedés következményeként.
Belső vállalati problémaként értékelhető, hogy a '91. évben jelentős értékű, 300 millió forintot meghaladó beruházásra került sor, pénzügyi fedezettség nélkül, szintén hitelből.
A felsoroltak együttesen 700 millió forintot meghaladó veszteséget okoztak '91-ben, mely összeg csaknem azonos a vállalat teljes saját vagyonával. '91 végére a vállalat 3,3 milliárd forint összadósságot halmozott fel, a negatív tendencia '92-ben is folytatódott, az ez évi veszteség megközelíti a 800 millió forintot.
Mint már említettem, felvetődött a Békéscsabai Konzervgyár működőképességének fenntartása érdekében a vagyonkezelésbe adás lehetősége, ez azonban meghiúsult a jelentős vagyonvesztés miatt kialakult negatív vagyon következményeként. E tény a jelenlegi jogszabályok és törvényes keretek között az átalakulás kritériumának nem teljesülését jelenti. Ezután az ÁVÜ igazgatótanácsa szeptember 16-án határozott a konzervgyár felszámolásáról. Az Óvári Konzervgyár után a békéscsabai a második konzervgyár, amely felszámolásra került. A paksi sikeres csődegyezséget kötött ugyanebben az időben hitelezőivel.
A felelősség terheli a vállalat vezetését, amenynyiben nem ismerték fel időben a piacvesztést, és továbbra is folytatták a készletre termelést. Indokolhatja azonban tevékenységüket a megtermelt mezőgazdasági nyersanyag felvásárlására irányuló nyomás a környező, szintén igen nehéz gazdasági helyzetben lévő gazdaságok részéről.
(15.40)
A vállalat irányításában változtatás történt 1992. május 20-án, az Állami Vagyonügynökség a gyárat államigazgatási felügyelet alá vonta, és június 10-i hatállyal a korábbi igazgató helyett az ÁVÜ új első számú vezetőt nevezett ki vállalati biztos minőségben.
Mint említettem, e sikertelen csődegyezség után az ÁVÜ IT szeptember 16-án döntött a vállalat felszámolásáról, megítélésünk szerint most a legfontosabb feladat a döntés gyors végrehajtása. (Az elnök poharát megkocogtatva figyelmeztet az időre.)
Ez az érdeke az ottani dolgozóknak és a környék mezőgazdasági termelőinek is.
Végül, hogy milyen a mi válságprogramunk: Nyilvánvaló, hogy van, amely programot a gazdasági kabinet már májusban megtárgyalta. Ezek jövedelembiztosító intézkedések, finanszírozást elősegítő intézkedések és fejlesztési források biztosítása.
A programok megvalósítása viszont a költségvetés terhelhetőségének a függvénye. Eddig – szeretném informálni a képviselőházat – 2,2 milliárd forint kormánygaranciával nyújtott hitel folyósítása valósult meg a tárca vállalatainál. További 12 élelmiszeripari üzem átsegítésének előkészítő munkálatai folynak a három válságágazatban: a hús-, a baromfi-, a tartósító- és a boripar területén.
Az elmondottak alapján állítható, hogy egy jól működő, korszerű vállalat nem juthat egyik pillanatról a másikra felszámolásra. Kérdés, hogy ki, mit ért korszerű üzem alatt. (Az elnök pohara kocogtatásával ismét figyelmeztet az időre.) Értelmezésem szerint korszerű az, ami hatékony, gazdaságos és versenyképes.
Megítélésem szerint tehát a tárca válságkezelő intézkedései lehetővé teszik a perspektivikus gyárak csődhelyzetből való kilábalását, ehhez azonban a vállalatoknak rendelkezniük kell átfogó programmal, … (Zaj. – Az elnök pohara kocogtatásával kér csendet.) … megfelelő managementtel annak végrehajtására.
Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam biztatóbb dolgokat mondani, változatlanul fenntartom a véleményemet, gyors felszámolásra van szükség ahhoz, hogy azon a területen rend legyen.
Köszönöm és kérem a válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit