MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 6916-os számon beterjesztett, a társadalombiztosítás idei költségvetésének módosításáról szóló törvényjavaslatot frakciónk elég vegyes érzelmekkel fogadta. Egyetértve az Állami Számvevőszék véleményével, kissé disszonánsnak tartjuk úgy módosítani egy nullszaldóra tervezett költségvetést, hogy eközben mintegy 32 milliárdos hiányt prognosztizál – és ez már a Kormány adata – a társadalombiztosítási alap kezelője.
Ilyen körülmények között került be most ez a törvénymódosítás, s ad lehetőséget az egészségügyi dolgozóknak egy, a körülmények ismeretében minimális fizetésemelésre.
Ám nézzük csak meg egy kicsit tüzetesebben a dolgot. Miközben az utóbbi évek parlamenti törekvései a költségvetés és a társadalombiztosítás viszonyának tisztázására, profiltisztításra, az áttekinthetőségre és a biztosítási feladatok egyértelmű meghatározására irányultak, addig egyrészről több mint 40 milliárdnyi szociális pénzt folyósít ebben az évben is a társadalombiztosítási alap. Másrészről most a költségvetésből átcsoportosítunk olyan pénzt – nevezetesen az egészségügyi dolgozók béremelését –, amelynek nagy részét tényleg a társadalombiztosításnak kellene állnia. Tehát megint tisztázatlan oda-vissza utalások történtek.
El kell ugyanakkor mondani, hogy erről a fizetésemelésről – melyről a többi szféra szakszervezetei példamutató módon lemondtak –, lassan tudomásom szerint már öt hónapja határoztak, s azóta az egészségügyi dolgozók várják ezt a pénzt, pontosabban július 1-jétől lenne ez a fizetésemelés életbe léptetve.
Tudnunk kell, hogy az összeg elenyésző ahhoz a várakozáshoz képest, mellyel az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete már korábban a tavaszi tüntetések során előállt. Én ezt nem nevezném tavaszi sétának, mint Székelyhidi képviselőtársam, szerintem ennél sokkal komolyabb dologról volt szó, és a problémák is sokkal komolyabbak ennél.
Emlékszünk a dolgozók több mint tízezres tüntetésére, s tudjuk azt is, hogy milyen nevetségesen alacsony az egészségügyi szférában dolgozók fizetése, különösen az ápolói, szakdolgozói rétegé. A Kormány még a tüntetés hatására sem volt képes semmilyen érdemi javaslattal előállni, s ügyesen eltussolta az állásfoglalást. Még hosszabb távon sem vállalt garanciát a bérrendezésre.
Öt hónapos késlekedés és a fizetésemelés indokoltsága is azt mondatja velünk, hogy támogatnunk kell az előterjesztést, ám ez nem jelenti azt, hogy osztoznánk a Kormánnyal a felelősségben az elmulasztott lépések terén s a késedelmes tárgyalásért.
Visszatérve a társadalombiztosítás ez évi várható gondjaira – ami nem szakítható el költségvetési törvényének módosításáról –, el kell azt mondanom, hogy véleményünk szerint igenis indokolt lenne a hiány összegét pontosítani, tehát szükség lenne pótköltségvetésre. Szükség lenne négy ok miatt is.
(16.30)
Egyrészt azért, mert a nullszaldós helyzet helyett várhatóan 30 milliárdnál nagyobb hiányt lehet prognosztizálni.
Másrészről azért, mert a hiány nemcsak a bevételi okok miatt keletkezik, hanem – bár lényegesen kisebb részben, de azért elhanyagolható részben – a kiadási oldalon is van túllépés, nevezetesen a gyógyszerkiadásoknál.
Harmadrészt: ez az egészségbiztosítási alapnál jelentkező túllépés a jelen körülmények között nem finanszírozható, hiszen ez az alap nem használhatja az állami költségvetés forgóalapját. Ezzel ellentétesen törvényellenesen folyik a finanszírozás ezen hiány pótlására.
A negyedik ok a hiány finanszírozásának tisztázatlansága. Nem akarhatjuk még egyszer azt a helyzetet előidézni, amelyet az 1991-es társadalombiztosítási költségvetési zárszámadás hiányának rendezésekor idén szeptemberben átéltünk, amikor utólag próbáltunk egy lehetetlen helyzetet megoldani. Ugyanakkor nem engedhetjük meg újra, hogy a Kormány kész helyzet elé állítson a költségvetési elszámolásnál, hiszen a Parlamentnek kell ellenőrizni a Kormányt és meghozni a költségvetést érintő döntéseket, és nem fordítva, hogy kész helyzet elé állítsanak bennünket.
Utalnom kell két interpellációra is, amit a társadalombiztosítási költségvetés tárgyában nyújtottam be: az egyiket még a tavaszi időszakban, a másikat az őszi ülésszak kezdetén, ami az ez évi társadalombiztosítási hiány rendezetlenségére, az akörüli problémákra vonatkozott, és amelyre mind a két interpelláció tekintetében egy halogató, elkenő álláspontot tapasztaltam a Kormány részéről.
Összefoglalva az elmondottakat: hibáztatjuk a Kormányt a benyújtás késlekedéséért, az egészségügyi dolgozókkal való tárgyalása során tanúsított kormányzati magatartásáért. Ugyanakkor sérelmezzük a felmerülő hiány elhallgatását és a pótköltségvetés be nem nyújtását, a finanszírozás tisztázatlanságát és a törvényellenes gyakorlatot. A Kormány ebben az esetben is bizonyította a társadalomnak és a társadalmi érdekszervezeteknek eddig is gyakorolt cinikus viselkedését, az ellenőrző szerveket semmibe vevő magatartását.
Az egészségügyi dolgozók béremelését s ezért magát a törvényjavaslatot azonban a korábban elmondottak, tehát az egészségügyben dolgozók rendkívül alacsony bérhelyzete miatt támogatjuk.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a FIDESZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit