PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat technikai jellegűnek is minősíthető, mivel egy átcsoportosítást irányoz elő az állami költségvetés és a társadalombiztosítási alap között. Az alap számára többletbevételt, az állami költségvetés számára pedig többletkiadást jelentve.
Az egészségügyi és szociális ellátás területén dolgozók számára azonban ez a törvényjavaslat ennél sokkal többet jelent, hiszen annak elfogadása teremti meg a törvényes feltételét annak, hogy még az idén központi béremelésben részesüljenek. Ennek előzményeiről röviden.
Az állami költségvetés 7 milliárd forintot különített el a költségvetési intézményekben dolgozók ez évi II. félévi bérfejlesztésére úgy rendelkezve, hogy ezt a pénzt néhány nagy fontosságú terület kiemelt bérfejlesztésére kell fordítani. A keret felosztását a Kormány az érdekegyeztetésre, nevezetesen a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsára bízta.
Ott az egészségügyben dolgozók közismerten alacsony bérére tekintettel az a döntés született, hogy az egészségügyi és szociális ellátás területén dolgozók attól függetlenül részesüljenek béremelésben, hogy intézményük a központi költségvetésből vagy a társadalombiztosítási alapból kapja a működéséhez szükséges összegeket.
E megállapodás végrehajtása azt igényli tehát, hogy a központi kötlségvetésből az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésének fedezetére 1 milliárd 660 millió forintot átcsoportosítsunk a társadalombiztosítási, ezen belül is az egészségbiztosítási alapba. Az érdekegyeztetés során abban is döntés született, hogy a társadalombiztosítási igazgatási szerveknél dolgozók is részesüljenek béremelésben, ennek fedezetére pedig 74 millió forintot kell az állami költségvetésből a társadalombiztosítási alap költségvetésébe átutalni.
Természetesen – miután béremelésről van szó – nemcsak egyszeri alkalommal, hanem folyamatosan gondoskodni kell a béremelések fedezetéről. Ez az egészségügyben úgy valósul meg, hogy 1993-ban a tervezetten túlmenően 4 milliárd forintos, kizárólag az egészségbiztosítási alapot érintő profiltisztítást hajtunk végre, azaz a közgyógyellátás fejében illetve az állampolgári jogon járó terhesgondozás fejében, az állami költségvetés másfél, illetve 2 és fél milliárd forintot utal át az egészségbiztosítási alapnak. Ezt a megoldást a társadalombiztosítási alapok 1993. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tartalmazza.
Kérem az Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot mielőbb fogadja el, hiszen az egészségügyi dolgozók már július 1-jétől várják ezt a béremelést, és e törvényjavaslat elfogadása teszi lehetővé, hogy karácsony előtt megkapják – természetesen visszamenőleg – béremelésüket. Köszönöm figyelmüket.
(16.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit