SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF) Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház!
Az államtitkár asszonyi expozéban előterjesztett társadalombiztosítási alap 1992. évi költségvetéséről és a hozzá kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat lényegében az egészségügyi dolgozók március végi tavaszi sétájának a következménye.
A szociális bizottság nagy többségében természetesen támogatta a törvénytervezetet, de egyben egyértelmű volt a bizottság, mind a kormánypárt, mind pedig az ellenzéki képviselők türelmetlen hangulata a vitában. Amolyan "savanyú a szőlő" hangulat ült rá a bizottságra. Nem kaptunk sem a Népjóléti, sem a Pénzügyminisztérium munkatársaitól elfogadható választ a hosszú késés okára vonatkozóan, hiszen – mint hallottuk – az érdekegyeztetés döntése még májusban megszületett a központi bérintézkedés mértékéről, az érintettek köréről, mégis hónapokra volt szükség, míg a tisztelt Ház elé került a béremelés eme törvényi vonzata.
A tervezet szerint 1992. július 1-jével visszamenőleg kell megvalósulnia a bérintézkedésnek, mely nemcsak az egészségügyi és szociális ellátás területére terjed ki, hanem a társadalombiztosítási alap kezelője, mint a központi államigazgatási szerv területi szerveinek dolgozóira is.
Ez a 2,2 milliárd, másutt 1,6 milliárd forint a bérköltségek körülbelül 6%-ának felel meg. Sajnálatos a késésen kívül – legalábbis az egészségügyi ellátás területén –, hogy ez a béremelés nem része a teljesítményfinanszírozásnak, a kártyapénznek, tehát kvázi automatizmus, más szóval régi pénz, régi elv. A bizottsági vitában azért ez kiderült, már pontosabban az kiderült, hogy a nagyfokú késés oka technikai jellegű, vagyis a központi költségvetésből származó finanszírozás hogyan jelenjen meg a társadalombiztosítás költségvetésében.
Ennek eldöntéséhez és az előterjesztéshez sajnos több mint öt hónapra volt szükség. Ez nem nagyon biztató. Remélhetőleg az államháztartás mozgására azért általában nem ez a minősíthetetlen lassúság lesz a jövőben jellemző.
Befejezésül engedjék meg, hogy az egészségügyi dolgozók üzenetét közvetítsem – s ez nem az államtitkár asszonynak, ez a miniszter úrnak szól –: az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó, de azért ide kívánkozik még az is, hogy kétszer ad, ki gyorsan ad. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit