SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országos Érc- és Ásványbányák 1987-ben az akkori kormány döntésének megfelelően Gyöngyösoroszi térségében, üzemen kívül helyezett ólombánya területén megkezdte egy hulladékakkumulátor-feldolgozó építését. A beruházás eddig közel 700 millió forint állami és költségvetési juttatást vett igénybe.
Határozati javaslatunk ennek járadékfizetési kötelezettségével kapcsolatos pénzügytechnikai kérdés, átütemezés, amit számszaki pontossággal tartalmaz az előterjesztés.
Bár nem tartozik közvetlenül annak a tárgykörébe, hogy az építkezéssel mi történik a következőkben, mégis engedjék meg, hogy az elmúlt hetek néhány új fejleményéről – mivel a dolog nagy port kavart és közérdeklődésre tarthat számot – egészen röviden néhány kiegészítő információt adjak.
A beruházás kiviteli munkáinak megkezdését megelőzően az üzem a köteles műszaki és környezeti terveket elkészíttette. Nem folytatták le azonban a nálunk már tapasztaltabb demokráciában kötelezően előírt közmeghallgatást. A lakosságot ennek során tájékoztathatták volna az üzem megvalósításának, üzemeltetésének környezeti és társadalmi hatásairól, az esetleges veszélyek elhárítására tett intézkedésekről. Így a lakosság fogadókészségét megismerhették volna. Mivel ez nem történt meg, 1989-ben az üzem megépítése ellen társadalmi tiltakozás indult. A munka gyakorlatilag leállt.
Az önkormányzati választásokat követően a helyi önkormányzat egyes vezetői bizonyos félelmek képviselőivé váltak. Patthelyzet alakult ki.
A beruházás ténylegesen 800 millió forintos készültségével és a megvalósításhoz szükséges valamennyi hatósági engedély jogerősségével szemben áll a helyi lakosság egy részének ellenvéleménye.
Az elmúlt napokban azonban a megegyezés irányába mutatóan új fejlemény történt. A község polgármester asszonyának indítványoztam, hogy kérjünk fel független szakértőt a helyzet megítélésére. Ennek nyomán Komenczi Bertalan szabaddemokrata képviselőtársam a holland környezeti hatásvizsgálati bizottságot hozta javaslatba független szakértőként. A magunk részéről ennek teljes egészében helyt adtunk. Azonnal felvettem a kapcsolatot az illetékes holland környezetvédelmi miniszterrel, Alders úrral, és e helyről is nagyrabecsülésemet és elismerésemet kell kifejeznem holland partnerem gyors együttműködő készségéért, nem kevésbé azért, hogy kilátásba helyezte a költségek egy részének viselését is.
Szeretném jelezni, hogy tegnap kaptam Alders miniszter úrtól levelet, amelyben megerősíti a szóbeli tárgyalásokon elhangzott ígéretét, hogy a holland fél valamennyi költségét a holland kormány állja ennek a környezetvédelmi hatástanulmánynak a kidolgozásával kapcsolatban.
Őszintén remélem, hogy ezen az úton az ügy kimozdul a teljesen felesleges politikai kellemetlenségeket és költségeket okozó megoldhatatlanságából.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az Országos Érc- és Ásványbányák használtakkumulátor-feldolgozó üzemével kapcsolatos járadékfizetési kötelezettségének átütemezéséhez Komenczi–Kelemen képviselő urak 6897-es számú módosító javaslatával együtt hozzájárulni szíveskedjék. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit