KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Én azt gondolom, hogy az ön által fölvetett kérdés kapcsán az ön által is helyesen hivatkozott 1992. évi XXXIII. törvény, amely a közalkalmazottak jogállásáról szól, a 68. § (1) bekezdésében egyértelműen és ellentmondásmentesen szabályozza ezt a kérdést akkor, amikor azt mondja, hogy a közalkalmazottat megilleti a tizenharmadik havi illetmény, feltéve, ha az adott tárgyévben legalább hat hónapig közalkalmazotti viszonnyal rendelkezik.
Nos, tekintettel arra, hogy ez a jogszabályi szöveg – én azt gondolom, hogy – ellentmondásmentes, itt a kérdés valóban csak abban a vonatkozásban vetődhet föl, megítélésem szerint e vonatkozásban és csak elvi szinten, hogy önmagában az a tény, hogy ez a törvény július 1-jén lépett hatályba és nem január 1-jén, befolyásolja-e ezt a 68. §-ban rögzített jogosultságot. Teljesen egyértelmű, hogy nem. Tehát önmagában az a tény, hogy július 1-jén lépett hatályba a törvény, ettől a teljes havi tizenharmadik havi illetmény jár a közalkalmazottnak, ha az előbb említett hat hónapos feltételnek megfelel. Ha július 1-jén hatályba lép egy törvény, július l-től december 3l-ig a hat hónap önmagában is teljesíthető, tehát azt gondolom, hogy a jogszabályi normaszöveg nem hagy ellentmondást a vonatkozásban, hogy a teljes havi tizenharmadik havi illetmény jár neki.
Ebben a vonatkozásban a Kormány is foglalkozott a kérdéssel a legutóbbi ülésen, és állást foglalt a vonatkozásban, hogy legalábbis a kormányhatározat hatálya alá tartozó területen 1993. január 3l-ig kell kifizetni a tizenharmadik havi illetményt. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit