DÁVID IBOLYA, DR. az ügyrendi bizottság elnöke:

Full text search

DÁVID IBOLYA, DR. az ügyrendi bizottság elnöke:
DÁVID IBOLYA, DR. az ügyrendi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A bizottságunk megállapította, hogy a Házszabály 40. §-ának rendelkezése nem értelmezhető a Házszabály 36. §-ának (1) (2) (3) és (4) bekezdésére, ezért a Kormány beszámolójáról az Országgyűlés nem köteles határozni. A Házszabály 40. §-a csak a Házszabály 36. §-ának (5) bekezdésére és a 39. §-ára értelmezhető. E rendelkezések alapján a Kormány tagjai, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, az Állami Számvevőszék elnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a legfőbb ügyész köteles az Országgyűlésnek működéséről rendszeresen beszámolni. Ezeket a beszámolókat ki kell adni a hatáskörrel rendelkező bizottságnak. E beszámoló vitája alapján a hatáskörrel rendelkező bizottság javaslatára értékelést tartalmazó, illetőleg feladatot megállapító határozatot hoz.
Bizottságunk megállapította, hogy a 40. § nem vonatkoztatható a Kormány programjának elfogadására és a Kormány tevékenységéről szóló beszámolóra vonatkozóan. A bizottsági vitán több olyan kérdés hangzott el a bizottsági tagok részéről, amelyre nem tudtunk, vagy nem megfelelő válaszokat tudtunk megfogalmazni: melyik a hatáskörrel rendelkező bizottság a 40. §-ban?
Tekintettel arra, hogy a Kormány beszámolójával közvetve vagy közvetlenül érintett minden bizottság, tehát az összes állandó bizottság és a külön bizottságok egy része is, nem tudni, melyik a hatáskörrel rendelkező bizottság.
Melyik lesz a koordináló bizottság? Melyik az, amely összefogja a többi bizottság véleményét? Ki lesz a határozat előterjesztője? Hogyan kell végül is a javaslatot elfogadni?
(8.40)
Hogyan vitázzon a Parlament, hova lehet módosító indítványokat beterjeszteni? Ezek nem szabályozottak a Házszabályban. E kérdésekre adható válaszok alapján döntött úgy a bizottságunk, hogy egy dolog, hogy tudjuk elolvasni a Házszabályt, és egy dolog, hogy felelősen tudjuk értelmezni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit