KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:

Full text search

KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:
KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere: Tisztelt Országgyűlés!
Mélyen tisztelve a neolatin mondás érvényességét, hogy Kupa locuta, causa finita, de azért mégis szeretnék néhány pontosító megjegyzést tenni Békesi képviselő úrnak az előbbi kommentárjaihoz.
Első kérdés: a magyar adósságállomány kérdése. Az 1980-as évek átlagában az akkori magyar adósságállomány négyévi akkori dollárexportnak felelt meg, az 1992-es helyzet alapján kétévinek, tehát felére csökkentettük ennek a problémának a viszonylagos súlyát.
Második kérdés: Csehszlovákia jobban jött ki. Valóban dinamikusabban bővítette a rubelforgalmát, viszont a rubel diszponibilitásnak a használhatósága némileg korlátozott, az ez évi első 6 hónapban orosz statisztikák szerint a dollárexport csökkent, míg a Magyarországból származó orosz vásárlások 36%-kal nőttek.
Harmadik kérdés: egyoldalú függőségünk alakul ki nyugati irányba, tehát eben gubát cseréltünk. Legyen szabad megjegyeznem azt, hogy amíg Magyarország a II. világháború utáni négy évtized átlagában külkereskedelmének a kétharmadát bonyolította le egy olyan országcsoporttal, amely közepesen fejlett vagy annál gyengébben fejlett volt, technikai modernizáció elősegítésére, menedzsment-kultúrák tökéletesítésére nem volt alkalmas, és egyszersmind ugyanakkor ez a 66% a világ összevont GDP-jének a 13-15%-ára jutott. Ez tehát egy nagyon aránytalan koncentráció átlagosnál kevésbé fejlett országokra.
Jelenleg a magyar külkereskedelemnek, exportnak kereken 70%-a jut egy olyan országcsoportra, a fejlett piacgazdaságokra, amelyek a világ összevont GDP-jének és kereskedelmének a 66%-át reprezentálják. Ez egy országcsoport, tehát egyoldalú függőség, egy országra való függőség esete nem áll fönn, és ezen túlmenően ezek azok az országok, amelyek a modernizáció hajtóerői.
Végül az utolsó megjegyzésem: kereskedelmi egyensúlyunk, fizetésimérleg-egyensúlyunk azért javult, mert recesszió van. Kérem, az 1980-as években – bárki ellenőrizheti – sohasem volt nagyobb a magyar kivitel dollárértéke kilenc és fél milliárd dollárnál, átszámítva a rubelt, igen előnyös árfolyamon. Egy olyan időszakban stagnált a magyar kivitel, amikor a világkereskedelem 50%-kal bővült. 1992-ben a világkereskedelem szelei nem különösebben vitorlát dagasztóak, ennek ellenére ez ideig – az év első hét hónapjában – 17%-kal bővült a magyar kivitel csak dollárban, nincs rubelkivitelünk. Először javult hoszszú-hosszú évek és évtizedek után Magyarország aránya a világkivitelben, tehát növekedésről van szó, nem pedig arról, hogy az importunk zsugorodott.
Egyébként az importunk jelenlegi dollárszínvonala is meg fogja haladni bőségesen az 1980-as évek átlagát. Itt tehát tényleges teljesítményekről, kezdődő versenyképesség-javulásról is szó van.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(13.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit