PUSZTAI ERZSÉBET, DR. államtitkár:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ilkei képviselőtársam által felfestett félelmetes és ijesztő freskó után azért úgy érzem, muszáj megszólalnom, tudniillik elhangzott ebben a megszólalásban néhány olyan tény, amit feltétlen helyre kell igazítanom.
Soha, sehol a világon, senki még nem igazolta azt, hogy az elmeosztályra beszállítottak köre többségében a szegényekből kerül ki. Szeretném, hogyha erre valami tudományos adatot hozna.
Magyarországon az alkoholizmus olyan mértékű, hogy enyhén szólva túlzás azt állítani, hogy ma az alkoholisták döntő többsége az elnyomorodottak köréből kerül ki.
Az állami gondozottak körére vonatkozó utalása szintén abszurd, mert bár kétségtelen, hogy az állami gondozottak nagyobbik többsége a társadalom peremén élőkből kerül ki, de ez mindenhol a világon így van, az ország szociális helyzetétől függetlenül.
Ezen kívül néhány alapvető tényt. Kétségtelen és tragikus, hogy az országban, nem most, évek óta hogyan folytatódik az elszegényedés. Erre egy nagyon jó példát tudok mondani, a Szocialista Pártnak egyik munkaanyagában szerepel: '89-ben a lakosság 12-13%-a élt a létminimum, és 23-25%-a a társadalmi minimum szintje alatt. Ismétlem: '89-ben, tehát nagyon jól tudhatja mindenki, hogy ez a lecsúszás és ez a társadalmi helyzet nem most kezdődött, és nem a két év következménye. Enyhén szólva túlzás ezt a Kormány politikájának tulajdonítani.
Nem fogom részletezni most, mert időnk szűkre szabott. Nagyon sok minden történt. Elég, ha csak arra utalok, hogy a nyugdíjrendszerben olyan kompenzálás előtte 10 évig nem történt, mint a legutolsó két évben, és ezt minden ellenzéki párt elismeri. Hogy ez nem elég – én is tudom. Hogy ennél sokkal több pénzre lenne szükség – én is tudom. Csak nagyon örülnék, ha azt is megmondanák ilyenkor képviselőtársaim, hogy egy válságos helyzetben lévő országban, ahol a gazdaság összecsúszóban van, ahol a megtermelt pénz rendkívül kevés, honnan teremtsünk mindarra háromszoros, négyszeres és ötszörös összeget, amit elvárnának tőlünk? Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit