ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)
ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház!
Bár ízlésemmel ellenkezik, mégis kénytelen vagyok reflektálni dr. Ádler János… (Közbeszólások a FIDESZ soraiból: Áder!) … képviselő úrnak a felszólalására.
A Kereszténydemokrata Néppártról és a Kisgazdapártról szólt egy olyan vita keretében, amely tulajdonképpen a Kormány tevékenységéről indult. Azt hiszem, ez egy elkanyarodás mai ülésünk tárgyától, de minthogy ebben a hozzászólásban valótlanságok hangzottak el, ezekre kénytelen vagyok reflektálni és kénytelen vagyok visszautasítani.
Elhangzott a felszólalásban, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt kvázi egy süllyedő hajóról menekül. Nagyon sajnálom, hogy fiatal képviselőtársam nem olvasta el azoknak az éveknek az irodalmát, a történelmét, amikor a Kereszténydemokrata Néppárt elődje, a Kereszténydemokrata Néppárt, nemhogy a süllyedő hajóról menekült volna, hanem 1947–1948-ban először ennek a pártnak a képviselőit kellett vízbe dobálni, mielőtt azt a hajót el tudták volna süllyeszteni. (Taps a jobb oldalon.) És biztosítom Önöket: ez a párt és ennek a tagjai soha nem hagyják cserben azt a pártszövetséget, amelyhez csatlakoztak. Egész más kérdés, hogy ezen belül a bírálatnak, az észrevételeknek a jogával úgy fogunk élni, ahogy ezt párton belül is megtesszük – nem úgy, mint egyes pártok, amelyekben ma is egy belső pártfegyelem kényszeríti a tagokat, hogy rábólintsanak arra, amit a vezérürük döntenek. (Zaj.)
A másik megjegyzés, amit kénytelen vagyok visszautasítani: a Kereszténydemokrata Néppárt programja nem közhelygyűjtemény. Nyugodtan állíthatom Önöknek, hogy ez bármelyik más pártnak a választások előtti programjával egyenértékű. Csak arra szeretnék emlékeztetni, hogy az infláció megfékezését – amit a Kormány 1991-ben kezdett erőteljesebben forszírozni – mi már 1990-re követeltük.
Ennyiben kénytelen voltam kissé eltérni eredeti szándékomtól – most viszont erről szeretnék néhány szót szólni.
A beszámoló a Kormány tevékenységéről tükrözi a környezet ügyének háttérbe szorulását, akár a környezetvédelmi kérdések tárgyalásának terjedelmét, akár tartalmát, akár súlyát tekintjük. Az a tény, hogy a 135 oldalas kormánybeszámoló mindössze egy oldalon foglalkozik a környezetvédelem kérdésével, és néhány más helyen egy-egy apró mondatban utal erre, azt mutatja, hogy bizony, sajnálatos módon meg kell állapítanunk, hogy a környezetvédelem kérdései a Kormány tevékenységében háttérbe szorultak.
Meg kell azonban mondanom, hogy magának az Országgyűlésnek az egész munkájára is az jellemző, hogy a környezetvédelmi kérdések nem kaptak elég súlyt, nem kaptak elég figyelmet.
Különböző vitákban itt, a Házban is fölmerült, hogy a környezetvédelem a gazdasági kérdések mögé szorul, hogy elsődlegesek a gazdasági kérdések, társadalmi kérdések, és ezekhez képest a környezetvédelem, a természetvédelem kérdései másodlagosak. Azt hiszem, azok, akik ezt állítják, óriási tévedésben vannak.
A modern gazdaság – az a gazdaság, amely felé a fejlett országok, a gazdaságilag fejlett országok haladnak – egy olyan működő szisztéma, amelyben a környezetvédelem a gazdasági versenyképességnek, a gazdasági elfogadhatóságnak egy előfeltétele. Nem lehet úgy korszerű gazdaságot építeni, hogy a környezeti követelményeknek akár a termékekben, akár a technológiákban ne tegyünk eleget. Ez egy roppant praktikus megközelítése és alátámasztása a környezetvédelem fontosságának.
Szeretném azonban az igen tisztelt Házat és képviselőtársaimat egy ennél sokkal fontosabb összefüggésre is figyelmeztetni. A tudomány legújabb eredményei meggyőzően bizonyítják, hogy az emberiség léte függ attól, mennyire sikerül a környezetünk állapotában végbemenő romlási folyamatokat megállítani, mennyiben sikerül az elviselhető életfeltételeket biztosítani az emberiség számára. A Kereszténydemokrata Néppárt – amelyikről azon az oldalon gúnyosan szokták a világnézetét megállapítani – igenis, úgy tartja, hogy kötelességünk, emberi kötelességünk saját nemünk fönnmaradása érdekében, hogy a környezet és a természet védelmében mindent tegyünk meg, és ennek megfelelő törvényhozási biztosítékokat teremtsünk, mert e nélkül az emberiség léte kerül végső veszélybe. Ehhez kérem egyszer a Kormány intenzívebb, erőteljesebb munkáját, de ugyanakkor ennek az Országgyűlésnek a felelősségteljesebb munkáját is.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit