TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy a Kormány munkájának, tevékenységének vizsgálatánál mindenekelőtt abból a tényből kell kiindulnunk, hogy megvizsgáljuk: a Kormány munkája mennyiben tekinthető alkotmányosnak.
Azzal kezdeném, hogy Alkotmányunknak a Kormány és a Parlament viszonyát rendező előírásaiból a 39. § (1) bekezdése kimondja, hogy a Kormány munkájáért az Országgyűlésnek felelős.
(14.10)
Kérdezem én azonban, mennyiben felelős a Kormány ezen munkájáért a Parlamentnek akkor, amikor a Parlamenttől elvonja a lehetőséget, hogy a Parlament a Kormány munkájáról véleményt alkothasson, azt felülbírálhassa, mert ezt az Országgyűlés egyetlenegy módon tudja megtenni, nevezetesen a szavazataival. Ha azt a jogot elveszik az Országgyűléstől, hogy a Kormány munkáját minősítse, hogy azt elfogadja vagy ne fogadja el, akkor ezt az alkotmányos rendelkezést sutba dobják.
De ha folytatjuk a következő mondatot, nevezetesen a 39. § (1) bekezdésének második mondatát, az kimondja, hogy a Kormány a munkájáról az Országgyűlésnek rendszeresen tartozik beszámolni.
Az önök megítélésére bízom, és különösen a tv-nézők széles táborának a megítélésére, … (zaj.), hogy milyen rendszerességnek tekinthető az, ahol egy négyéves ciklusból közel két és fél év elteltével első ízben számol be a Kormány a munkájáról. Nyilvánvaló, hogy itt szóba sem jöhet semmiféle rendszeresség, ez bizony kérem, ki kell mondjam keményen, az Alkotmányunk felrúgása. (Derültség a jobb oldalon.)
De éppúgy az Alkotmány felrúgásának minősítem a Kormánynak azt a magatartását, hogy a választási ígéreteit nem tartotta be. A Kormány munkájának, miután első ízben történő kormánybeszámolóról van szó, a választási ígéretekhez mérve kell itt bírálatként megjelennie, és ebben a kormányzati felelősségben én bizony kiemelten hivatkozom arra, hogy a Demokrata Fórum választási ígéretei a pincétől a padlásig tartó nagytakarításra vonatkoztak. Ma pedig világos az ország teljes lakossága előtt, hogy itt egy megegyezéses rendszerváltás történt, a kommunizmus második garnitúrája megegyezett egy szűk hatalmi elittel… (derültség.) és ennek a természetes következménye az, hogy ez a személyváltás, ez a személycsere nem következett be. Akkor pedig tehetünk fel annyi kérdést, amennyit akarunk, akár Kupa miniszter úrnak, akár Kádár miniszter úrnak, mert vajon hogy lehet elvárni a kommunizmus második garnitúrájától, azoktól, akik évtizedeken keresztül áltattak minket, hogy elvezetnek majd az osztály nélküli társadalomba, ahol mindenki annyit vehet a megtermelt javakból, amenynyit csak akar, magyarán mondva tehát egy ilyen gátlástalan hazugsággal áltattak minket, miközben degeszre tömték a saját zsebüket a lopott pénzzel, vajon ők hogy fogják megvalósítani a piacgazdaságot helyettünk?
Én úgy gondolom, hogy ez egy naiv vágyálom, ezektől nem lehet elvárni, hogy a piacgazdaságot kiépítsék, ezért ne is várják azt. De nem tudok az alkotmányosság vizsgálatában olyan kérdéshez nyúlni, ahol ne kellene azt mondanom, hogy a Kormány ma már az alkotmányosság látszatával sem törődik. Itt van az Alkotmánybíróság határozata a jogerőre nézve. Ez a határozat kimondotta, hogy milyen különös állami érdek fűződik a jogerő állam által történő betartásához és következetes keresztülviteléhez, alkalmazásához, mégis a Független Kisgazdapárt esetében mi történt. A pénzügyminiszter úr azt a látszatot kelti, hogy ő egy másfél soros, egyszerű szöveget képtelen megfejteni. (Élénk derültség.) Ez a másfél soros szöveg azt mondja ki, hogy a társadalmi szervezet, mármint a Független Kisgazdapárt képviselője Torgyán József. (Élénk derültség.) Ez a végzés jogerős… (szórványos taps.), de a pénzügyminiszter úr nem tudja megfejteni ezt a másfél sort, három hónapja töri rajta a fejét… (derültség), alkotmányellenesen visszatartja a Független Kisgazdapártot megillető állami részesedést, most pedig még tetézi mindezt azzal, hogy a legfőbb ügyészhez fordul, fejtse meg már neki ezt a másfél sort. (Élénk derültség.)
Na most akkor ezek után a tisztelt Parlament csodálkozik, hogy a pénzügyminiszter úr a költségvetést illetően azt mondotta, hogy 78 milliárd lesz. Ha nem tudja megfejteni ezt a másfél sort… (derültség), hogy tudná a költségvetés rejtelmeit megoldani? (Derültség.) Úgyhogy én rendkívül csodálkozom igen tisztelt képviselőtársaimon, hogy olyasmit várnak Kupa miniszter úrtól, amelynek teljesítésére ő teljességgel képtelen. (Derültség.)
De rátérvén most már a gazdasági kérdésekre. (Zaj.) Amikor én hallgattam Kádár miniszter úr, Kupa miniszter úr és Gergátz miniszter úr egymással versengő felszólalásait, hogy milyen tejjel-mézzel folyó Kánaán lett ez az ország, azt hittem, hogy Kádár miniszter úr felszólalását hallgatván elkövetkezett megint a Kádár-korszak… (élénk derültség) hiszen csupa szépről és jóról hallottam. Arra gondoltam, hogy milyen elfogult milliók véleményéről tudok én ugyanakkor beszámolni, akik nyugdíjas létükre azt mondják, hogy azon törik a fejüket, hogy a télen megfagyjanak-e vagy éhen haljanak… (derültség), mert nem hallják nyilván Kupa miniszter úr beszédét, hogy micsoda kiváló eredményeket értünk mi el.
Engem legfeljebb a nyugdíjasok szemével az aggaszt, hogy a miniszter úr egyben bejelentette, hogy még csak a felénél tartunk a gazdasági csodának. (Derültség.) Hát éppen ez az, ami aggaszt engem, hogy mi lesz a másik fele, ha ezen az úton haladunk? (Derültség.)
Legyen szabad rámutatnom arra, hogy a gazdaságot illetően hangzottak itt el vélemények Kupa miniszter úrtól is, hogy nem tudjuk elég gyorsan a tőkét befogadni, ezért ne is csodálkozzunk rajta, hogy ilyen lassan megy a gazdaságunk átalakítása.
Persze, hogy nem tudja beinvesztálni, befogadni ezt a tőkét, mert hadd utaljak arra, hogy például a tajvani… (élénk derültség – taps) … ügyletet illetően a Kormány négy minisztere, húsz államtitkára, aki kiutazott, nem tudta azt észrevenni, amit én egy pillanat tört része alatt… (élénk derültség) észrevettem, és írásban indítványoztam a miniszterelnök úrnak, hogy tessék ott kereskedelmi irodát létesíteni. Két és fél évre volt szükségük ahhoz, hogy megértsék, hogy tényleg kell. Ebben a térségben van a földkerekség beruházásra váró tőkéjének 60%-a, de amikor a Kisgazdapárt a 127 országot, amelynek tagjai között vannak az ázsiai, csendes-óceáni térség és annak az említett tőkével rendelkező tagjai, akkor a Kormány mindenáron megakadályozta, hogy mi meg tudjuk tartani a "Világliga a szabadságért és demokráciáért" nemzetközi szervezet budapesti tanácskozását, pedig nem kell különösképpen indokolnom, hogy csak az innen felvett magnóanyag 127 országba történő szétküldése mit jelenthet a különböző gazdasági kapcsolatok létesítése tárgyában. (Derültség.)
Azt már csak mellékesen említem meg, hogy a Kormány által annyit szidott médiumok végül is azt írták, hogy ez a szervezet egy szélső jobboldali szervezet. Amikor megkérdeztem, hogy "elnézést kérek, én úgy tudom, hogy ott járt Jeszenszky külügyminiszter úr, járt Füzessy miniszter úr, járt Kiss Gyula– Füzessy miniszter úr… (élénk derültség) … járt Szabó Iván miniszter úr, hogy akkor miért nem volt ez jobboldali szervezet, csak akkor, amikor Torgyán József járt ott?"
Mondanom sem kell, erre még a mai napig sem kaptam magyarázatot, mint ahogy – ha már a médiumoknál tartunk – azzal kapcsolatban sem, amikor én, legyen szabad itt mindjárt utalnom rá, tegnapelőtt megdöbbenve olvastam, hogy én vezettem – mint az Antikommunista Liga elnöke – a Televízió elleni támadást vagy nem tudom én mit. Amikor én jeleztem a Televíziónak, hogy én először is nem vezetek semmiféle akciót a Televízió ellen, másodsorban én nem a belföldi Antikommunista Ligának vagyok az elnöke, hanem a 127 országot felvonultató nemzetközi szervezetnek, amelynek most már két év óta ráadásul a neve nem Antikommunista Világliga, hanem "Világliga a szabadságért és demokráciáért", akkor mit olvastam tegnap megdöbbenve az újságokban, illetőleg a tv egyes csatornájában mit hallottam?
(14.20)
Torgyán tiltakozik, mert ő nem az Antikommunista Ligának az elnöke. Tehát csúnya csúsztatással a Kormány rendelkezése alatt álló csatorna Pálfy G. István párttitkár úr (Derültség.) irányítása alatt megakadályozza a valóságnak, mint sajtóhírnek a megjelenését.
A gazdasági kérdésekre rátérvén… (Derültség.) ezek után én úgy hiszem, igazán nem lehet csodálatos és csodálkozni való, hogy a Kormány miért nem jött rá arra, amire például a kisgazdapárti kormányzat 1945 után nyomban rájött, hogy a mezőgazdasággal kell kezdeni az egész átalakítást, mert igaz ugyan, hogy egy nagyon szomorú sorsban lévő ipart és mezőgazdaságot örököltünk, de azért ez a mezőgazdaság mégiscsak valahol Európa élvonalához is tartozott, és az ipar is úgy-ahogy funkcionált, ha gyengén is. De ezt követően a kormányzat nem a lehetséges megoldandó feladatok gyors helyretételével kezdte a tevékenységét, holott a földeket illetően, ha azonnal hatékony intézkedések történnek és a Kormány nemcsak az egyház esetében tartja lehetségesnek a reprivatizációt, mert eddig 6300 ingatlant reprivatizáció keretein belül visszaadtak az egyháznak, de a kis parasztembereknek egyetlen egy hold földet sem tudtak reprivatizáció keretein belül visszaadni. Mint ahogy a hitelkeretet illetően is ebben a teremben is ismerek olyan képviselőt, aki 800 millió forint hitelt, meg milliárdos tételben kapott hitelt, ugyanakkor az egész magyar parasztság nem kapott ennyi hitelt együttvéve.
Tehát ne csodálkozzanak azon, hogy ez a gazdaság ilyen katasztrofális helyzetben van, mert a Kormány egész egyszerűen nem akarja megoldani a fontos kérdéseket. A mezőgazdaságokat illetően szétveri a mezőgazdaságnak még a lehetőségeit is, mert ha húzza a földek visszaadását, az agrárollót szétnyitja, a sertések vonatkozásában új sertést hoz be… (Derültség.) … a teheneknél Gergátz miniszter úr tízezer forinttal jutalmazta, aki kivágja a tehenét… (Derültség.) … Ugyanakkor semmi reorganizációs hitel nincs, csak beszéd van róla, a parasztság nem hozhat be vámmentesen erő-, munkagépeket, minden tekintetben kétségbeejtő helyzetbe hozzák, akkor ne csodálkozzanak azon, hogy én meg észrevételezem, amikor hallgatom Kupa miniszter úr, meg Kádár miniszter úr ömlengését, hogy milyen csodálatos helyzetben van a gazdaságunk, hogy azt mondjam, egy dolgot elfelejtettek megemlíteni, azt, hogy mi itt még egy világelsőséget is elértünk, igaz ugyan, hogy csak a gazdasághoz kapcsolódóan, nem szigorúan gazdaságba véve, ugyanis… (A képviselő beszédének hangosítása abbamarad.) … az öngyilkosok számát illetően elsők lettünk. (Derültség.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit