RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)

Full text search

RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)
RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban egy nagyon rövid fölszólalás és bejelentés erejéig kértem szót, és – mint elnök úrral beszéltem – elhatározásom részletes indoklására megkérem, hogy elnök úr juttassa el ezt az iratot valamennyi képviselőtársamnak. Ezért igyekszem rövidre fogni a szót.
A jelenlegi felforrósodott politikai hangulatban úgy érzem, hogy több kiváltó tényező is van. Nem kívánok a Csurka-tanulmányról szólni, mert erről épp eleget szóltak itt. Azt szeretném figyelembe ajánlani, hogy a szélsőségek eluralkodása – pl. a tegnapi Kurírban megjelent cikk, hogy Csurkát pacalnak mérjék ki, vagy ilyen megengedhetetlen hangok, hogy őrületbe kell zavarni (folyamatos zaj) , nem tudom, hogy mik azok a szélsőségek, amelyek megengedhetők ilyen hangnemben – ez elszomorít.
Ennek megfelelően van más ok is, ami aggaszt, és erről kívánok néhány mondatot mondani. Az első az, hogy fiatal demokráciánk alappillére, hogy az alkotmányosság áthassa az egész társadalmat, és a jog tiszta és világos uralmának érvényre juttatásával megvalósítsuk azt az államot, amelyben mindannyian élni szeretnénk, a demokratikus jogállamot.
Éppen ezért minden különféle sajátos törvényi értelmezések, alkotmányossági elmagyarázkodások – úgy érzem – mind a diktatúra szellemét idézik, hiszen nem oly régen éltünk diktatúrában, hogy ne emlékeznénk rá, hogy a diktatúrában is voltak törvények, amelyek alapján ártatlan embereket ítéltek el, és voltak törvények, amelyek alapján törvénytelenségeket követtek el.
(10.10)
Szeretnék emlékeztetni, hogy ilyen államrend, a Népköztársaság elleni felforgatás alaptalan vádjával ítélték el a köztársasági elnök urat is, akit ezért mé-lyen tisztelek. És ugyanígy közönséges bűnözők, gyilkosok, a nagy közösségi tulajdon és vagyon kárára elkövetett tettek esetében, mivel az számított, hogy ki csinálta, ki követte el, nem alkalmazták a törvényt. Ez az igazságszolgáltatásnak az arculcsapása. Ezért harcol most Tőkés László, hogy az 1989-es forradalomnak igazságot tegyen, és ezért figyelünk mélységes aggodalommal rá. És itt szeretnék emlékeztetni, hogy az igazságtétellel még mi is adósak vagyunk a magyar társadalomnak.
Mindezek után az ilyen sajátos értelmezések mind a diktatúra szellemét idézik fel.
S ennek érdekében mint Kossuth városának küldötte, aki igazi demokrata volt, úgy érzem, hogy szót kell emelni, mert nem lehet különféleképpen értelmezni például az alkotmányt sem. Ezt szeretném dr. Sólyom László, a Magyar Alkotmánybíróság elnökének egy nyilatkozatával megcáfolni, hogy különféle értelmezések vannak. Azt mondta: alkotmányunkban nincsenek homályos megfogalmazások, bizonytalan hatáskörök. Ez egy tisztán lezárt rendszer, s a hatásköri viták valójában abból adódnak, ha valamelyik szerv az alkotmányban rögzített hatásköreit a gyakorlatban tágítani akarja.
Éppen ezért sajnálatosnak tartom azt, hogy a demokráciában, ahol a törvények és az alkotmány, a jog tiszta értelmezése és keresztülvitele alapvető dolog, a Magyar Rádió elnökének a hatályos törvények kétszeri semmibevevése: először hatályos törvény írta elő a bizottsági meghallgatást, erre fittyet hányt, majd szabadsága idején nem a törvényes előírásoknak megfelelően, a hatályos törvényeknek megfelelően kinevezett alelnököt bízta meg a helyettesi teendők ellátásával, hanem az ügyvezető igazgatót. Utólagos mentegetőzése nem lehet mentség ezekre a lépéseire. Szomorúnak tartom, hogy demokráciában ilyen törvénysértő magatartással, ilyen magas beosztásban még máig ott ül a székében.
Ezt a köztársasági elnök úr a felmentést nem aláíró ténykedésével még elősegítette, és ezt nagyon-nagyon szomorúnak tartom.
Ezért mindezek alapján úgy gondolom, hogy a demokratikus jogrend működésének zavarát előidéző magatartásformának tartom a köztársasági elnök úr a Magyar Rádió elnökének és a Magyar Televízió elnökének felmentési ügyében tanúsított eljárását. (Szórványos taps a jobb oldalon.)
Ezért tisztelettel felszólítom a Magyar Köztársaság elnökét, hogy haladéktalanul térjen vissza az alkotmányos jogrend útjára, és írja alá a Magyar Rádió elnökének, különösen dr. Gombár Csabának – aki kétszer is fittyet hányt a törvényi előírások- nak ", és a Magyar Televízió elnökének, dr. Hankiss Elemérnek a felmentését. Elengedhetetlen, hogy az alkotmányosság és a jogrend útjára ne térjünk vissza.
Mindaddig, míg ez nem történik meg, a demokrácia elkötelezettjeként (zaj) a jogállam megvalósítása érdekében visszavonulok Ceglédre, és éhségsztrájkot kezdve, amíg erővel bírom, betegeim gyógyításának szentelem energiámat. (Zaj.)
Szeretném a tisztelt sajtót felkérni arra, hogy mindaddig, amíg Tőkés László küzdelme tart, ezzel a kérdéssel ne foglalkozzanak, minden erővel őt támogassuk és őrá irányuljon a figyelem. Természetesen, ha küzdelme befejeződik, rendelkezésre állok a tisztelt sajtónak is minden vonatkozásban.
Köszönöm, hogy meghallgattak, és én ezzel távozom. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit