KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr!
A kormány március 21-én tett Békés megyei látogatása után a régió köztársasági megbízottja és KTM koordinálásával egy átfogó intézkedési program készült, amelyben Békés megye egyes körzeteinek elmaradottságát, az infrastrukturális területen tapasztalható feszültségeket és a munkanélküliséget kívántuk, kívánjuk kezelni.
Az intézkedési program 14 pontban határozza meg a rövid távú, és 36 pontban a középtávon szükségessé vált kormányzati feladatokat. Mindemellett javaslatot tett azokra a helyi és regionális szintű feladatokra, amelyek teljesítésével az önkormányzatok járulhatnak hozzá a program megvalósításához.
Ez a program többször került tárcaközi egyeztetésre, és egyeztettük a megye önkormányzati vezetőivel is. Az eredmények átvezetése után, ez év októberében fog a kormány elé kerülni. Ennek részleteit nem olvasom most fel, majd a képviselő úrnak – ha igényli – át fogjuk adni.
Jelezném, hogy az intézkedési program számos eleme időközben megvalósult, így új szakasz kezdődött az arzénszennyezés miatt szükséges ivóvízprogram megvalósításában, támogatást kapott a békéscsabai Jókai Színház rekonstrukciója, az orosházi kórház intenzív osztályának létesítése, vizsgálatra került az egészségügyi ellátó rendszer felülvizsgálata keretében. Céltámogatást kaptak a nemzetiségi oktatási létesítmények fejlesztéseihez az önkormányzatok, döntés született a határátkelőhelyek megnyitásának üteméről és beindultak kistérségi, szociális válságkezelő programok is.
A kormánylátogatáson sok olyan javaslat hangzott el, amelyek a kormányzati munka egészét érintik, így javaslatok érkeztek az önkormányzatok finanszírozási rendszerére, a céltámogatások körének bővítésére, a kárpótlás felgyorsítására, a jó földeken gazdálkodó szervezetek átalakulásának elősegítésére. Ezeket a kormányzati tervezőmunka során, így az 1993. évi költségvetés tervezésekor is figyelembe vettük, illetve figyelembevételre kerülnek majd átfogó szabályozás keretében is.
Ugyanakkor, a szabályozás és a normatív eszközök mellett, regionális preferenciákkal is hatni akarunk a terület fejlődésére. De hozzá kell tennem, hogy a rendszerváltás után egyedi beavatkozásokra, kézi vezérlésre csak ritkán, kivételes esetekben kerülhet sor.
Békés megye súlyos foglalkoztatási gondjai politikai döntést követően indokolhatnak ilyeneket.
A súlyos helyzetben lévő Békés megyei négy vonzáskörzetben a válság kezelését döntően a területfejlesztés és a foglalkoztatáspolitika eszközrendszerére építjük, a területpolitikai prioritásokat azonban szükségesnek tartjuk érvényesíteni a többi alap felhasználásában is. Ez a felfogás már érvényesül a területfejlesztési támogatási rendszer '92. évi rendszerére vonatkozó javaslataiban, a foglalkoztatáspolitikai eszközök területi allokációjában.
Az elkészült programtervezet a normatív szabályozás mellett meghatározta a megye javasolt fejlesztési irányait, az agrárszektor átalakításának lehetőségeit, az idegenforgalom fejlesztéséhez szükséges tennivalókat, a környezet- és természetvédelmi feladatokat. Kiemelt szerepet kap az infrastruktúra fejlesztése, ezen belül az ivóvízellátás és szennyvíztisztítás, a távközlés, a közlekedési hálózat fejlesztése, és nem utolsó sorban, a szellemi bázis erősítése.
Összefoglalva: A tervezett programok kidolgozása folyamatos, a javaslatok egy része megvalósult már, a tárcák folyamatosan számot adnak feladataik végrehajtásáról. Az intézkedési program legfontosabb elemeit, a középtávú fejlesztéseket pedig rövidesen kormányhatározat formájában fogjuk rögzíteni.
Kérem tájékoztatásom elfogadását. (Taps.)
(14.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit