HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati törvény 87. §-a alapján az önállósága és működőképessége védelme érdekében kiegészítő állami támogatás illeti meg azokat az önkormányzatokat, amelyek önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerültek. Az önkormányzati törvénynek ez a hivatkozott rendelkezése azonban nem pontosítja, nem határozza meg azokat a paramétereket, amelyek megléte alapján a hátrányos helyzetbe került önkormányzatokat megilleti a támogatás.
Az elmúlt évben a költségvetési törvény volt az, amelyik meghatározta a hátrányos helyzetű, támogatásra jogosultság feltételeit, és 1992-ben kétségkívül ennek a törvényjavaslatnak az elfogadása garantáltan és szavatolt feltételeket fog támasztani az önkormányzatok számára.
A 92. évi költségvetés elfogadása alapján a költségvetésnek mintegy 1%-át képezi az a 2,7 milliárd összegű költségvetési keret, amelyből a hátrányos helyzetű önkormányzatok számára állami támogatáshoz lehet jutni. Tehát egy nagyon szűk és behatárolt összeg áll rendelkezésre, és ezért nagyon fontos az, hogy a jogosultság, a hozzájutás feltételeit pontosan és biztos szempontok alapján tudjuk meghatározni.
A Kormány szándéka az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok segítésére az előterjesztés szerint dicséretes és korrekt, még akkor is, ha tudjuk, ez nem lehet végleges megodás.
Ugyancsak jó szándékot tükröz a rendkívüli eseményekre tartalékolt 500 millió forint előirányzat.
A javasolt megoldások mögött érződik az önkormányzatok védelmének szándéka. De az is igaz, hogy ezek a pénzügyi megoldások kényszermegoldások, a normatív szabályozástól idegenek, mert a pillanatnyi költségvetési helyzetben nincs lehetőség arra, hogy az egyedi eseteket egyedileg kezeljék. Van olyan megye, ahol 15 esetben 15-féleképpen jöttek ki az elmúlt időben a hátrányos helyzetnek a feltételei.
És az is gond, hogy tisztán a pénzügyi rendezés érdekében, a pénzügyi hiány áthidalása céljából kér információkat a kormányzat, és nem a tényleges feladatokra, de ezt is a kényszerhelyzet magyarázza.
A hátrányos helyzetűek támogatása azért szükséges, mert néhány önkormányzat tevékenységéhez az általános szabályozás nem képes elegendő forrást biztosítani. Várhatóan évente ugyanazok az önkormányzatok fognak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések kategóriájába tartozni. Éppen ezért lehetetlen állapotnak tartom, hogy éveken keresztül nincs tartalékuk, nem tervezhetnek semmit épületfelújításra, vagy útfelújításra. Véleményem szerint ezeknek a településeknek nemcsak a működési hiányra, hanem esetleg a céltámogatási pályázathoz is indokolt saját forrást is biztosítani kellene. Nem várható el ugyanis egyetlen önkrományzattól sem, hogy beletörődjenek a hátrányos helyzetük állandósulásába, sőt az évek múlva jelentkező elmaradottság fokozódó, behozhatatlan hátrányába.
Ezért feltétlenül fontos lenne egy új szabályozás érdekében minél előbb megvizsgálni ezeken a településeken az önkormányzati törvényben kötelezően elvárt feladatok ellátásának a helyzetét, a pénzügyi mutatókon túl a tényleges ellátási színvonalat s a lakossági reális szükségletek kielégítésének a mértékét és színvonalát.
Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok tényleges pénzügyi lehetőségeinek felmérése az alapvető beruházási, felújítási kiadásaik figyelembevétele nélkül, ideértve a cél- és címzett támogatással megvalósuló beruházásokat is, hosszú időn keresztül az előbbiek alapján nem lehet objektív. Mert például a céltámogatásokhoz biztosított saját forrás is eltérő nagyságrendű. Véleményünk szerint másképp kell értékelni, ha valaki 20 millióval, és másképp, ha például 60 millió forinttal pályázott orvosi műszerre. Nem egy esetben a céltámogatásokhoz szükséges saját forrást a megyei önkormányzat adta át, vagy az önkormányzat előző évi pénzmaradványát használta fel saját forrásként. Ebben az esetben még kevésbé lenne reális a pályázatból való kizárásuk.
Ezért a későbbiekben feltétlenül indokolt javasolni a Kormánynak egy mélyrehatóbb vizsgálatot ezeknél az önkormányzatoknál annak érdekében, hogy olyan önkormányzati szabályozás valósuljon meg, amelyben a normatívákon belül tolerálni lehet az egyes önkormányzatok tényleges helyzetét, s ennek megfelelően kell kialakítani a pénzügyi támogatás rendszerét. Vagy a normatív szabályozás említett rendszerének finomításával lehetséges ezt a problémát áthidalni, vagy pedig a később kiaalakítandó területfejlesztési alap lenne egy reális lehetőség arra, hogy az önhibás települések egy minimális fejlesztési forrást kapjanak, akár a céltámogatás igénybevétele érdekében.
Tisztelt Ház! A tárgyalt törvényjavaslat pontosítja és értelmezi az önkormányzati törvény 87. § (1) bekezdésében megjelölt hátrányos helyzet mibenlétét, s ezáltal világosabb garanciákat is nyújt az önkormányzatok számára. A jelenlegi helyzetben ez is előrelépésnek számít, ezért frakciónk részéről a törvényjavaslatot elfogadásra ajánljuk. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit