GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)
GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőház! Egy elég rövid és egyszerű országgyűlési határozati javaslatról van szó. Azt szeretnénk ezzel elérni, hogy a tisztelt Ház a kormányprogram szellemének megfelelően következetesen járjon el ebben a kérdésben.
Ahogy emlékeznek, a kárpótlási törvénynél a legfontosabb védett természeti területeket kivettük a privatizáció alól. Ugyanígy jártunk el a szövetkezeti törvénynél, ahol a vagyonnevesítésből a leglényegesebb védett természeti területeket kivettük, és az állami tulajdonba vételüket támogattuk.
Itt egy harmadik körről van szó, tulajdonképpen az állami gazdaságok kezelésében levő védett természeti területekről. Tehát a cím is megmondja: állami szervek kezelésében és állami tulajdonban lévő területek privtizációs tilalmáról, egy ideiglenes tilalomról van szó. A tilalom a természetvédelmi törvény hatályba léptéig tartana.
Hogy miért kértünk sürgősséget ehhez az országgyűlési határozati javaslathoz, azt is röviden elmondom. A Földművelésügyi Minisztérium januárban új igazgatókat nevezett ki az állami gazdaságok élére, úgy is, mint privatizációs biztosokat, tehát ez egy elindult, egy megindult folyamat, amelynek a kezdetén mi a Földművelésügyi Minisztériumtól kaptunk egy szóbeli ígéretet arra, hogy a védett természeti területek vonatkozásában a privatizációt minden esetben megfontolják, és megbeszélik az Országos Természetvédelmi Hivatalnak a helyi illetékeseivel. Tehát ezt a Földművelésügyi Minisztériumban is jelentkező szándékot szeretnénk mi egy országgyűlési határozat formájában a tisztelt Ház elé hozni. Ez indokolja a sürgősséget, hogy az állami gazdaságoknál elindult ez a privatizációs folyamat.
A kivételes eljárást pedig azért kértük, hogy a tisztelt Házat ne terheljük a szükséges mértéken felül ennek a javaslatnak a vitatásával, tehát hogy a plenáris ülésektől ne vegyünk el időt, mert ez egy szakmai kérdés, amelyet bizottságokban is meg lehet vitatni kellő alapossággal. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit