TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP 12 tagú képviselőcsoport): Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy mint a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt elnöke ismertessem a párt országos vezetőségének 1992. február 21. napján hozott határozatát.
A Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt állásfoglalása:
"A Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt országos vezetősége elemezte hazánk helyzetét. Megállapította, hogy a rendszerváltás csak a hatalom legfelsőbb szintjén történt meg. Rendszerváltás ürügyén valójában hatalom- és vagyonátmentés folyik. Főként ennek tudható be, hogy a társadalom közönyössé vált, s a nemzet alkotóereje lefojtva maradt. A társadalmi és gazdasági feszültségek növekedtek, a mérséklésükre hozott intézkedések hatástalanok. A magántulajdonon alapuló polgári rend visszaállítására teendő legfontosabb lépések nem hozták meg a várt eredményt. A tulajdonrendezés felemás megoldást eredményezett, a privatizálás általános koncepció nélkül, többnyire a nemzet kárára folyik. Mindezek gazdasági helyzetünk további romlásához vezettek, hatalmas tömegek kerülnek élet- és létbizonytalanságba.
A magyar társadalom egy szűk csoportját leszámítva minden réteg elégedetlen. Nem alakult ki az érdekegyeztetés hatékony formája, módja és eszköze. Nem sikerült megfelelő gazdasági szabályozórendszert kialakítani. Külpolitikai téren vannak bizonyos eredmények, de a legtöbb szomszédunkkal nem tudtuk kapcsolatainkat kölcsönösen elfogadható módon rendezni. Hazánk válságok sorozata előtt áll. A kialakult helyzetért a Kormányt terheli a felelősség.
A Független Kisgazdapárt több ízben megkísérelte politikai elképzeléseit a kormánykoalíción belül érvényesíteni. Törekvéseit a Magyar Demokrata Fórum felsőbb vezetése rendre meghiúsította, így a koalíciós kormányzás sem formájában, sem tartalmában nem valósult meg.
A Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt felelősséggel tartozik tagjainak és választóinak. Mindenkor követnie kell hagyományos elveit és politikáját, tartania kell magát az ígéreteihez. Ennek megvalósítása érdekében a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt úgy döntött, hogy nem kíván közreműködni a nemzetrontó politikában, ezért 1992. február 21-én a kormánykoalícióból kilép. A párt ezennel kinyilvánítja, hogy ellenzéki erőként következetesen küzdeni fog népünk felemelkedéséért, a tényleges rendszerváltásért és a mindenki számára érezhető működő demokráciáért.
Budapest, 1992. február 21. – A Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt országos vezetősége."
Köszönöm a türelmüket.
Miután meghallgatták a Kisgazdapárt országos vezetésének döntését, engedjék meg, hogy ahhoz talán egy-két mondatot hozzáfűzzek.
Felmerült annak a kérdése bizonyos irányzatokból, hogy vajon volt-e jogilag lehetősége a Független Kisgazdapárt országos vezetőségének a szóban forgó határozat kimondásához, vagy nem volt. Ugyanis többen hivatkoztak arra, hogy ennek a vezetésnek nincs legitimitása. Nos, azoknak, akik úgy gondolják, hogy a mi 1992. január 11. napján tartott országos nagyválasztmányunknak a legitimitását kétségbe vonják, azoknak felhívom a szíves figyelmét arra, hogy egy apróságról megfeledkeztek. Nevezetesen arról a tényről, hogy a Független Kisgazdapárt jelenlegi vezetését az 1991. évi VI. hó 29-i nagyválasztmányán választották meg korábban soha nem tapasztalt többséggel, tehát a jelenlegi vezetés legitimitását semmiképpen sem lehet kétségbe vonni. A jelenlegi nagyválasztmánynak csupán a koalícióból való kilépést illetően volt legitimitása, de ebben a körben hadd jegyezzem meg, hogy a tagságunk túlnyomó része írásban is kérte tőlünk a koalíció felbontását (Zaj.) tehát az én megítélésem szerint nem nagyon lenne értelme ennek a nagyválasztmánynak a legitimitását elvitatni. Nem is szólván arról, hogy közjegyzői közokiratba foglalva kerültek a megállapításaink. Tehát úgy gondolom, hogy a közjegyzői közokirattal szemben természetesen a polgári perrendtartás megengedi a bizonyítási eljárás lefolytatását, de addig, amíg ennek a sikere be nem következett jogerős bírói ítélet kapcsán, nyilvánvalóan ezt elvitatni nem lehet. De hangsúlyozom, ha bárki kételkednék abban, hogy a Kisgazdapárt tömegei állnak e mögött a döntés mögött, akkor minden további nélkül ezt a tömeget mi produkálhatjuk az ország számára felismerhető módon is.
Szólnom kell arról is, miután közben, ugye, vannak képviselőtársaim, akik úgy gondolják, hogy uniszono szebben tudjuk előadni a mondandónkat, így Dragon képviselő úr is állandóan beszél velem (Zaj.) remélem, hallják az ő hangját is, mert nagyon sajnálnám, ha elnyomnám őt. Nos, szóval arra kell rámutatnom még, igen tisztelt képviselőtársaim, hogy az úgynevezett legitimációs problémák a kisgazda frakcióra kiterjesztve valójában azt jelentik, hogy valami külső erő akarja meghatározni a kisgazdapárti testületek helyett, tehát az országos elnökség… (Nagy zaj és közbekiáltások.)
Hát kérem szépen, ugye meg kell hogy mondjam, a bekiabált névvel én legutoljára úgy találkoztam, hogy a Magyar Hírlap… (Zaj. – Közbekiáltások.)
Kérném szépen, akik ordibálják a Tajvant, azoknak nem ártana tudniuk, hogy oda én az Antikommunista Liga meghívására mentem (Derültség. – Az elnök csenget.) és ugye Oláh képviselőtársam nem egészen ezt az irányzatot képviseli, ha már szíves volt ordításával a figyelmemet felhívni.
De legyen szabad megjegyeznem azt, hogy a szóban forgó névvel, a bekiabált névvel én akkor találkoztam legutoljára, amikor a Magyar Hírlap hozott egy cikket és egy fényképet, amely arra mutatott rá, hogy jelenlegi kisgazda miniszterek a szóban forgó személlyel együtt mennek be a Célvéd Kft.-be, amely a Kormánynak bizonyos fedőszerveként működik (Élénk derültség.) és ezért a cikket író – ezt a bekiabálásra voltam kénytelen elmondani –, a cikket író újságírónőt nyomban elmozdították az állásából. Na, ennyit a bekiabálással kapcsolatban.
Tehát ami az úgynevezett kisgazdapárti parlamenti képviselők legitimitációs problémáit illeti, nevezetesen, hogy adott esetben bárki más, akár a Demokrata Fórum bármely zászlóvivője mondhassa meg, hogy a kisgazdapárti frakciónak ténylegesen kik a tagjai, azoknak felhívom tisztelettel a figyelmüket arra, hogy mindazon személyek ellen, akik a kisgazdapárti állásponttól eltérően pártból kizárt személyekre (Nagy zaj.) azt állítják, hogy ők a kisgazda képviselők, vagy a párt nevében jogosultak nyilatkozni, azoknak a figyelmébe kell ajánlanom, hogy ellenük polgári pert indítunk (Derültség és zaj.) névhasználat jogosulatlansága miatt (Taps a Független Kisgazdapárt-i képviselők 12 tagú csoportja részéről.) , és miután a gúnyoros bekiabálások ellenére hazánkban van egy alkotmányos rend, és ebbe az alkotmányos rendbe beletartozik az is, hogy a fővárosi bíróság bejegyzése alapján működő párt, és a bejegyzés szerint a pártot jogosulni képviselő személy jogosult a párt nevében nyilatkozni, én úgy gondolom, bármennyire fájdalmas is, a kizártak a Kisgazdapárt nevében nem nyilatkozhatnak.
De egyetlenegy tényre még fel kell hívnom a tisztelt Ház figyelmét. Nevezetesen arra a tényre, ha úgy gondolják, hogy egyrészt helyes az az alkotmányos rendelkezés, hogy az országgyűlési képviselők a mi alkotmányunk értelmében nem hívhatók vissza, és emellé még ki akarják terjeszteni a jogértelmezést arra nézve is, hogy a pártok ne mondhassák meg, hogy kik a frakcióik, hogy kik az ő képviselőik, akkor kérdezem, vajon nem helyezte-e magát adott esetben 385 képviselő az alkotmányos rend fölé; hogy van egyrészt tízmillió állampolgár, akinek a jogai nagyon is behatároltak, és van 385 parlamenti képviselő, akinek viszont semmiféle jogi korlát nem szabja a tevékenységét.
Tehát azok, akik úgy gondolják, hogy a népszuverenitást a nép helyett gyakorolhatják, azoknak felhívom a figyelmét arra a tényre, hogy… (Közbeszólások a kisgazdapárti sorokból.) …az Alkotmányunk 2. §-a azt mondja, hogy a népszuverenitást a nép vagy közvetlenül, vagy a képviselői útján, nem azonban helyett gyakorolja… (Általános zaj.) …, tehát ennek következtében én tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy így járjanak el; miután a Független Kisgazdapárt ennek a Parlamentnek az országgyűlési választásokon megválasztott pártja, a párt jogosult a frakcióját megjelölni, és nem idegen frakciók tagjai, netán vezetői.
Köszönöm a türelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit