GAÁL GYULA (SZDSZ)

Full text search

GAÁL GYULA (SZDSZ)
GAÁL GYULA (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! Hölgyeim és Uraim! A Szabad Demokraták Szövetsége már számos alkalmat megragadott, illetve teremtett is magának arra, hogy kifejtse a jelenlegi gazdasági helyzetünkkel kapcsolatos nézeteit, (Közbeszólás a jobb oldalon. Elég baj!) és ezek között kifejezésre juttassa azokat az aggályait is, amelyek a költségvetés jelenlegi helyzetével kapcsolatosak. Többször megpróbáltuk tudatosítani a kormányzat felelős vezetőiben azt, hogy a költségvetés jelenlegi nagymértékű hiánya alapvető befolyással van abban a kérdésben, hogy milyenek a gazdaságpolitikai lehetőségeink, milyen esélyek vannak a magánszféra, a gazdálkodói szféra stabilizálására és tevékenységének élénkítésére, jövedelemtermelő képességének fokozására.
Eközben az állami költségvetés hiánya hónapról hónapra jelentős mértékben növekszik. Április végén az adatok szerint nagyjából megegyezik az egész évre várható hiány mértékével. Hovatovább a hiányt finanszírozó állami hitelfelvétel, az általa magasan tartott kamatszint válik a gazdasági kibontakozás fő akadályává. Ez akadályozza a vállalkozások, a termelés fejlődését, és így a munkanélküliség további gyors növekedésének forrásává, okává is válhat.
A hiány növekedése jelentős mértékben annak köszönhető, hogy a vállalkozások költségvetési befizetései, a fogyasztáshoz kapcsolódó adók és a lakosság befizetései elmaradtak a törvényben előirányzott szinttől.
Szerencsére nagyon pontos jogi helyzet van ennek a helyzetnek a kezelésére. Mint mindannyian tudják, a költségvetési törvény 49. §-ának (3) bekezdése pontosan meghatározza a Kormány kötelezettségét ebben a helyzetben, amikor úgy fogalmaz, hogyha ilyen helyzet alakul ki, amikor a bevételek mértéke elmarad az előirányzattól, és a Kormány saját hatáskörében megteendő intézkedésekkel nem tudja ezt ellensúlyozni – és nyilvánvaló, hogy nem tudja ellensúlyozni, azt hiszem, hogy nem vitakérdés –, akkor köteles pótköltségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlés elé terjeszteni.
(14.30)
Tehát pontosan, világosan megfogalmazott törvényi előírás van erre a helyzetre.
Hangsúlyozni szeretném a kormányzat és ezen belül a Pénzügyminisztérium felelősségét ebben a kérdésben; a pénzügyminiszter úr felelősségét, aki egyben a gazdasági kabinet elnöke is, tehát jelentős befolyással kell rendelkeznie a gazdaságpolitika alakulására. Hangsúlyozni szeretném, hogy amennyiben most, a Parlament nyári szünete előtt nem nyílik lehetőség arra, hogy pótköltségvetéssel a Kormány az Országgyűlés elé álljon, és csak ősszel merülne fel újból ez a kérdés, akkor gyakorlatilag már elment ez a hajó! Ősszel az új államháztartási törvény szerint, amelyet ma délután fogunk megszavazni, már a következő évi költségvetésről kell tárgyalni. Egyszerűen szétesik a tárgyalási lehetőség, nem lesz rá mód, hogy igazából az ez évi folyamatokat kezelhető módon döntsön az Országgyűlés a költségvetés módosításáról.
Ezért kérdezem a Pénzügyminiszter urat, hogy egyrészt ebben a komoly és felelősségteljes helyzetben, másrészt amikor ilyen fontos törvényi kötelezettsége van: mikor szándékozik ennek a kötelezettségének eleget tenni? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit