GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Az 1990. évi országgyűlési választásokat megelőzően, de azokat követően is, különböző sajtótermékek ismételten beszámoltak arról, hogy a volt állampárt iratainak egy részét – nyilvánvalóan az azokban foglalt terhelő adatok eltüntetése végett – a volt állampárt emberei többször is megkísérelték megsemmisíteni, elégetni, részben sikerrel.
Ugyanakkor a kompromittáló iratok eltüntetésének feltehetően más módja is volt. Több körülményből arra lehet következtetni, hogy nemcsak dollárokat gurítottak Magyarországról külföldre, hanem dokumentumokat is. Alaposan feltehető, hogy volt állampárti személyek különböző terhelő dokumentumokat, köztük valószínűleg titkos minősítésűeket is jogellenesen külföldre juttattak. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű iratmegsemmisítés, illetőleg irateltüntetés vagy iratátmentés nemcsak jogellenes, hanem súlyosan erkölcstelen is. Súlyosan erkölcstelen azért, mert adott esetben konkrét személyt illetően, de történelmi távlatokban is akadályozza a felelősség megállapítását, támadást jelent a nemzeti emlékezet és történelem ellen, amelyek ezen iratokban is megtestesülnek. Az ilyen jellegű cselekmények ugyanakkor élesen rávilágítanak az irateltüntetők erkölcseire is, mert bizonyítják, hogy egyes volt állampárti személyek nem merik vállalni saját vagy pártjuk tevékenységének a közvélemény előtt akkor is eltitkolt írásos dokumentumait.
Kérdezem a belügyminiszter urat, van-e tudomása olyan esetről, amikor az utóbbi években a volt állampárt közreműködésével dokumentumokat jogellenesen külföldre juttattak; s ha igen, milyen intézkedéseket tett vagy tervez az ügyben.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit