KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Majd igyekszem most nem visszaélni a rendelkezésemre álló idővel.
De engedje meg, hogy az első kérdésre harmadikként válaszoljak, képviselő úr, mert az előzményekből fakad a logikai sorrendje.
Tehát válaszaim a következők lennének:
Míg tavaly az 1991. évi költségvetés 3,8 milliárd forint nevelési segély kiegészítést, céltámogatási keretet helyezett el a Népjóléti Minisztérium fejezeti költségvetésében, addig 1992-ben a hasonló felhasználású 2,85 milliárd forintos keretet a Belügyminisztérium céltámogatási fejezetében jelenítette meg, míg elosztási módjának meghatározását meghagyta ugyanakkor a Népjóléti Minisztériumnál.
A fel nem használt nevelési segély összegének meghirdetésében eddig az akadályt az jelentette, hogy a visszafizetési kötelezettségre vonatkozólag több önkormányzatnál merültek föl viták.
A tavalyi ki nem fizetett pályázati keretből 278 millió forint kell növelje az idei keretet.
Hadd említsem meg, hogy a múltkor egy ezzel kapcsolatos téves hír kapcsán éppen kellett is egy helyreigazítással élnem.
Mivel az idei pályázható összeg 850 millió forinttal kevesebb a tavalyinál, lényeges volt, hogy a teljes maradvány kerüljön felosztásra.
A felelősséggel kapcsolatosan azt tudom mondani, hogy miután a pályáztatásnak két tárca a gazdája, az csak természetes, hogyha a BM szerint majd az NM, és az NM szerint majd a BM lesz a felelős, esetleg mindkettő szerint az önkormányzatok. De nem akarom tréfával elütni a kérdést. Kértem egy igazoló jelentést a témában, és azt látom, eddig annyit látok ebből, hogy számos egyeztetés zajlott le az ügyben, és ez húzta el az időt.
A megjelenése a pályázatnak pillanatnyilag nyomdában van, úgy látom, hogy a Népjóléti Közlöny következő számában nincs akadálya, hogy megjelenjék.
Az okozott kárra vonatkozó kérdésére hadd válaszoljam azt, hogy tájékozódásom szerint nem okozott kárt, mert a 3500 forint/fő normatíva, mely a szociális alapellátás finanszírozására szolgál, magában foglalja a nevelési segélyt is. Tehát az önkormányzatok saját forrással is rendelkeznek ahhoz, hogy nevelési segélyt fizessenek, azaz egyetlen rászoruló gyermeknek sem kell ellátatlanul maradnia.
A pályázati pénz a nevelési segélykeret kiegészítésére szolgál. A konstrukció lényegén nem kívánunk változtatni, mivel az önkormányzatok a települések közötti differenciált elosztási módszert jónak tartották, tehát a szegényebbeknek ezentúl is több jut majd.
Köszönöm kérdését. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit