KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Na most igazán nehéz helyzetben vagyok: hogy terjengősség és szűkszavúság közül mit válasszak? Hadd kezdjem akkor mindjárt a kérdések megválaszolásával.
Tehát: hogy a 2501-es számon beterjesztett törvényjavaslatot kívánja-e a Kormány megtárgyaltatni az Országgyűléssel? Erre az a válaszom, hogy nem, mert a társadalombiztosítási képviselők választásáról szóló 2501-es számú törvényjavaslat átdolgozása indokolttá vált, hiszen a kormányzati szervek és a szakszervezeti szövetségek közös tárgyalásán hosszas vitát képezett az, hogy a tb-képviselők választása, a szakszervezeti küldöttek között tartandó választás és az üzemi tanácsok megválasztása célszerűtlen volna, ha széttagolva történnék, hiszen egész egyszerűen – ismerve a választási részvételek problematikáját – ez elég nehéz helyzetet teremtene. Tehát ez mindenféleképpen módosítást, a beadott törvényjavaslat visszavonását és egy új változatnak a beadását igényli tőlünk. Mikorra készül el ez az új törvénytervezet? Úgy látszik, hogy a tárgyalások a végük felé tartanak, és ha ezek nem húzódnak el, akkor az új törvény tervezetét a tárca még tavasszal, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának befejezése előtt kívánja benyújtani.
Tarthatók lesznek-e az önkormányzati törvényben megszabott határidők? Én úgy érzem, hogy ezek tarthatók, és végül is törvényi szintű szabályozás írja elő nekünk, tehát a Kormány eszerint kíván eljárni, és mindent megtesz a határidők pontos betartásáért.
A méltányosság gyakorlásával kapcsolatosan kétségtelen, hogy a törvény szerint 1992. szeptember elsejével hatályukat vesztik azok a rendelkezések, amelyek a megyei társadalombiztosítási tanácsokra és a fővárosi társadalombiztosítási tanácsra vonatkoznak, és ugyanakkor a biztosítási önkormányzatok csak 1993-tól alakulnak meg. Nyilvánvalóan itt egy kellő időben ki nem küszöbölt ellentmondásról van szó, hiszen eredetileg úgy gondoltuk, hogy az önkormányzatok erre az időre felállnak, és még akkor nem volt tervbe véve a felügyelőbizottság felállása.
Ebből adódik ez a döccenő, de szerintem ez áthidalható; méghozzá áthidalható az átmeneti időre azzal, hogy a 89/1990. (V. 1.) számú minisztertanácsi rendelet 14. §-a szerint a nyugdíj méltányosságból történő felemelése az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság vezetőjének hatáskörébe tartozik, aki az eddigi gyakorlat szerint megosztotta a hatáskörét a megyei társadalombiztosítási tanácsokkal és a fővárosi társadalombiztosítási tanáccsal.
(14.40)
Ha e tanácsok megszűnnek, akkor a hatáskörük visszaszáll az OTF vezetőjére. Az elgondolás azonban az, hogy az OTF vezetője a hatáskörét megosztja a társadalombiztosítási igazgatási szervek, pontosabban a társadalombiztosítási igazgatóságok és kirendeltségek vezetőivel.
Végül, hogyha nem jönnek létre az önkormányzatok január 1-jére, akkor elhalasztjuk-e a társadalombiztosítás szervezetének szétválasztását? Minden jel arra vall, hogy a törvényi határidőket tekintetbe tudjuk venni és tekintetbe kívánjuk venni. Az új igazgatási szervek létrehozásának előkészítése folyamatban van. Amennyiben mégis olyasmi jönne közbe, hogy a határidő esetleges módosítása válnék szükségessé, bár ez jelenleg, hangsúlyozom, nem így néz ki, akkor azt kellő időben jelezni fogjuk az Országgyűlés illetékes bizottságának.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit