GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Engedje meg, hogy a jelen interpelláció benyújtását követően az üggyel kapcsolatos fejlemények közül a teljesség igénye nélkül megemlítsek néhányat.
A Magyar Televízió egyik legutóbbi Panoráma című adásában ismét az egész ország hallhatta, hogy Borisz Sztukalin, a Szovjetunió volt magyarországi nagykövete is megerősítette a Magyarországról a Szovjetunióba irányuló dollárkivitel tényét, egy prágai ügyész pedig elmondotta, hogy a Cseh és Szlovák Köztársaságban a Csehszlovákiából a Szovjetunióba irányuló törvénytelen dollárkivitel miatt jelenleg büntetőeljárás folyik Vaszil Bilakon kívül két volt pénzügyminiszter ellen is. (Derültség.)
Az üggyel azóta több újság és a rádió és a televízió is foglalkozott, állampolgári levelek is születtek e tárgyban. Itt megemlítem például Kéri Edit nyugdíjas színésznőnek ezzel kapcsolatban az Új Magyarország című napilapban megjelent írásait. A külföldi sajtóban pedig a titkok napfényre kerülésével párhuzamosan újabb írások várhatók a Szovjetunióban létesített, úgynevezett nemzetközi pénzügyi alap titkait illetően.
Az ügyben ugyanakkor történnek elbagatellizálási kísérletek is, amelyek az egész ügyet csak mint egy régi érdekességet próbálják feltüntetni. Ez már csak azért is elfogadhatatlan, mert feltehetően még el nem évült bűncselekményről van szó, s a Magyarországról kivitt konvertibilis valuta hiányát a magyar nép ma is súlyosan érzi napjaink szociális valóságában.
Ugyanakkor éppen azok az erők, akik akkor uralmon voltak, akiket senki sem választott meg, s akik gyaníthatóan lehetővé tették a magyar nép pénzének a Szovjetunióba juttatását, éppen azok az erők vetnek a mai, demokratikusan választott kormányzat szemére szociális érzéketlenséget. (Zaj és taps.)
Ha az általuk a Szovjetunióba juttatott valuta itt lenne, bizonyosan legalább egy árnyalattal könnyebb lenne a szociális problémák kezelése.
Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Válaszát, miszerint a nyomozást elrendelte, annak reményében, hogy az sikerrel jár, köszönettel elfogadom és kérem, hogy a nyomozás eredményét a nyilvánossággal közölni szíveskedjék. (Taps.) Köszönöm a figyelmet.
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit