HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Tegnap a céltámogatási törvénytervezet általános vitáján Wekler Ferenc és Havas Gábor képviselőtársaink felhívták figyelmünket azokra a súlyos sérelmekre, amelyek a céltámogatásért folyamodó önkormányzatokat a törvénytervezet előkészítése során érték. Felsorolták mindazokat a súlyos sérelmeket, amelyek az én választási körzetemben, de beszélgetések során hallottam, szinte minden körzetben előfordultak.
Hallottuk, mint kellett beszerezniök az önkormányzatoknak általuk előzetes igényfelmérésnek hitt adatszolgáltatáshoz egy hét alatt tervdokumentációt, hatósági engedélyt és képviselőtestületi határozatot. Hallottuk, mint változott át az igényfelmérési procedúra utólag miniszteri döntés alapján elbírálás tárgyát képező pályázattá, hallottuk, miként hagyott figyelmen kívül a Belügyminisztérium országgyűlési határozatban előírt határidőket és hallottuk a miniszter úrtól is, hogy voltak kivételezett önkormányzatok, amelyeknek alkalma adódott alaki hiányosságaik utólagos pótlására. Tehát mindaz a vád és kérdés elhangzott tegnap, amit én is feltehetnék önnek, miniszter úr.
Az interpellációtól két ok miatt mégsem állok el.
Az egyik ok az, hogy szeretném, ha a miniszter úr az önkormányzatok céltámogatásával kapcsolatos két konkrét kérdésemre konkrét választ adna itt a Parlament és az ország nyilvánossága előtt. A másik ok az, miniszter úr, hogy tudom, minden képviselőtársam hallott olyan önkormányzatról, amelyiknek jogos igényét a tervezet elutasításra javasolja. Bízom benne, hogy képviselőtársaim is kötelességüknek érzik az ellenőrzést, meggyőződni a jogtalanságról, avagy eloszlatni a kételyeket.
Kérdezem tehát a miniszter úrtól: a céltámogatási igények elbírálásakor miért támasztott az Országgyűlés által meghatározottakon felüli igényeket a Belügyminisztérium? És másodszor: az önkormányzati törvény szellemével és a költségvetési céltámogatások elvével összeegyeztethető-e az az eljárás, amely szerint a Belügyminisztérium az 1991. októberi előzetes felmérés keretében beérkezett önkormányzati céltámogatási igények elutasítását javasolja a Parlamentnek 1992. február hónapban formai okokra hivatkozva?
Miniszter Úr! Harmadik kérdést is tennék fel e témával kapcsolatban. Ezt ugyan nem nyújtottam be írásban, de ha ön most tudna válaszolni, akkor nem kellene újabb interpellációval fordulnom önhöz. Hogyan fordulhatott elő, hogy a Belügyminisztérium egyes kivételezett önkormányzatoknak lehetővé tette az igénylések formai kellékeinek januári pótlását, míg másokat ettől a lehetőségtől elzárt? Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ és a FIDESZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit