HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Érthető, hogy ön kitart eredeti álláspontja mellett, és úgy állítja be a történteket, mintha minden rendben ment volna. Az ön hivatalát tekintve, ez érthető. Azonban a mi hivatalunknak – és a "mi" alatt nem ellenzéki képviselőket értek, hanem képviselőket, akik úgymond a helyi érdekeket képviseljük – azonban ezzel az állásponttal mindenképpen szembe kell helyezkednie, mert ezek bizonyítható tények: ennek a 836 elutasított önkormányzati igénynek a java része igenis formai okokra vezethető vissza.
Mégpedig a kérdésekre adott válaszain sorba menve: az önök által kibocsátott – 25 hibát, hiányosságot feltüntető, felsoroló – hibalista, amelynek alapján ezt a 836 igényt elutasították, ezek között szerepel olyan is, amelyeknél, úgymond – és ilyen választ kaptak a pályázataikra az önkormányzatok – nagyarányú költségnövekedés, új műszaki tartalom miatt, melyhez nem megfelelő a kért támogatási arány. A másik: az igény műszaki tartlamához kért támogatás mértéke nem felel meg a kiírási feltételeknek.
Miniszter Úr! Ezek az önkormányzatok – és én itt most példaképpen azokat említem meg, amelyek egészségre ártalmas ivóvíz, a gyermekeiknek szállított zacskós ivóvíz miatt szerettek volna egészséges ivóvízhez jutni – nem kaptak vízjogi létesítési engedélyt azért, mert például már meglévő hálózatot kellett volna továbbépíteni. Nem kaptak vízjogi létesítési engedélyt, mert ehhez nem adott a hatóság, és egy hét alatt nem tudtak vízjogi létesítési engedélyeket beszerezni. Nagyarányú költségnövekedésről beszélhetünk akkor, hogyha a vastartalom miatt például olyan berendezéseket kellett beépíteni, amelyeket itt esetleg, a Belügyminisztérium hivatalában – nem akarom megsérteni az ott dolgozókat, de – bizonyára nem tudtak elbírálni, hogy műszakilag indokolt-e az az igénylés, vagy pedig nem.
Tehát mindezek szerintem az önkormányzati törvényben, irányelvekben és országgyűlési határozatban feltüntetett céloktól messze többletigényt támasztottak a pályázókkal szemben. Hogy fogják megvalósítani, hogy fogja a tisztelt Kormány megvalósítani azt a – kormányprogramban is szereplő – nagyon nemes célkitűzést és az önkormányzati törvényben is megfogalmazott célkitűzést, hogy 1994-ig minden egészségre ártalmas ivóvizet meg kell a településeken szüntetni, meg kell oldani. Így biztos nem lesz megvalósítva.
És hadd térjek rá a harmadik kérdésre, amelyik véleményem szerint a legsúlyosabb, mert a demokrácia általunk közösen kivívott intézményeit sérti. Visszajutunk a kijárásokhoz? Az önkormányzati bizottság február 26-i ülésén úgy hangzott el, hogy kiszivárogtatott hírek alapján juthattak az önkormányzatok ezekhez az információkhoz. De én olyan híreket is hallottam – nem vádaskodni akarok, de polgármesterek suttogják –, hogy jó embert kell szeretni a minisztériumban, és akkor a pályázatom jól lesz elbírálva, ne egy ilyen vacak ellenzéki képviselő legyen, aki az én érdekeimet képviseli. Hát, hogyha ezt csináljuk, akkor nem érdemes itt ülnünk, miniszter úr. (Közbeszólások, zaj.)
Köszönöm szépen. Nem fogadom el természetesen a választ. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit