ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr idézte a miniszterelnök úrnak az Országgyűlés elnökéhez intézett átiratát, annak 1-es és 2-es mellékletét. Az 1-es melléklet nevesítve felsorolta az 1992. évi I. félévére vonatkozó jogalkotási programot.
A 2-es számú melléklet megjelölte azokat a társadalmi viszonyokat, amelyek jogi szabályozást igényelnek az év második felében, tehát nem nevesítette teljes részletességgel a benyújtásra kerülő törvényjavaslatokat.
Ugyanakkor az interpelláció meglepetésének ad hangot, hogy nem szerepel benne a terhességmegszakításról szóló törvényjavaslat, holott 1992. december 31-i határidővel az Alkotmánybíróság megsemmisítette az érvényben lévő jogszabályokat és az Alkotmánybíróság határozata minden állampolgárra, és így a Kormányra is kötelező. Ha viszont meg tetszik nézni a 2. számú mellékletet, akkor a 9. oldalon a 4/A. pontban: Törvényjavaslat az egészségügyről, azzal a megjegyzéssel, hogy ezt a Kormány a II. félévben benyújtja.
A hatályos egészségügyi törvény, az 1972. évi II. törvény tartalmazza a terhességmegszakításra vonatkozó szabályozást is. Tehát a terhességmegszakítás végeredményben egy átfogó egészségügyi törvénynek a részterülete.
Most, hogy a Kormány mennyire foglalkozik ezzel a kérdéssel? Az Alkotmánybíróság határozatát két nappal követően – december 19-én – született meg a kormányhatározat, amelynek pontos szövegét akarom idézni, hogy "Mivel az Alkotmánybíróság határozatában megjelölt határidő bekövetkeztével a terhesség megszakításáról szóló jogszabályok hatályukat vesztik, az alkotmányosság követelményének megfelelően elő kell készíteni a tárgykör teljes újraszabályozását, ideértve a magzat jogállásának a meghatározását is."
A Kormány erre 1992. június 30-i határidőt szabott meg és felelős első helyen a népjóléti miniszter, második helyen pedig az igazságügy-miniszter. Tehát kormányhatározat kötelezi a Népjóléti Minisztériumot, második előterjesztőként az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a terhességmegszakítással kapcsolatos törvényjavaslatot előterjessze, és ez nevesítve külön azért nem szerepelt nyilvánvalóan az 1992. I. félévében, mert II. félévi, az egészségügyről szóló általános szabályozásba beillesztendő törvényjavaslat lesz.
Tehát az egyenesen feltett két kérdésre: "Tervezi-e a Kormány…" – igen tervezi, az idézetteknek megfelelően kormányhatározat van rá, alkotmánybírósági kötelező határozat van rá.
Mikorra tervezi? 1992. II. félévben nyújtja be a terhességmegszakítás szabályozását az egészségügyi törvény, tehát az általános törvénynek a keretén belül.
Miután azt hiszem, hogy az egyértelmű kérdésre egyértelmű választ adtam: igen, tervezi 1992. II. félévében, ezért kérem a válasz elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit