PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)
PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak a pontosság kedvéért jelzem, hogy a cserét két héttel ezelőtt jelentettük be, tehát nem valami friss változtatásról van szó.
Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Rátérve az interpellációmra, a kormányzatnak egy demokráciában, ha elégedetlen a sajtó hangvételével, két lehetősége van: vagy megpróbál úgy cselekedni, hogy a sajtó elismeréssel illesse (Zaj, közbeszólások, derültség.) – ez úgy látszik, kormánypárti körökben nevetséges dolognak hangzik – (Derültség, taps a bal oldalon.) , vagy ha erre nem lát esélyt, megpróbálja politikájának támogatóit rávenni, hogy alapítsanak egy kormányközeli álláspontot képviselő, de független lapot (Közbeszólások.) , mert a Kormánynak egy demokráciában nincs joga közpénzekből kormánypárti újságokat működtetni. (Taps a bal oldalon, közbeszólás: Így van!)
Az Antall-kormány működése idején azonban a Magyar Nemzet állami részének múlt heti eladásáig nemcsak hogy nem mutatkozott jele az öröklött állami sajtótulajdon privatizálásának, de a politikai sajtó területén még újraállamosításnak is tanúi lehettünk. Az egykori állampárti, pártállami, nagyhatalmú sajtómonopóliumok – a Pallas Rt. és a Hírlapkiadó Vállalat – ma közvetlenül a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alatt perszonálunióban tevékenykedik, vagyis közös igazgató vezetése alatt. A Pallas Rt. súlyosan eladósodott vállalat, társadalombiztosítási tartozása 152 millió forint.
Mint ismert, a másik állami vállalat, a Hírlapkiadó, a közelmúltban 80%-os tulajdoni többséget vásárolt az Esti Hírlap Rt.-nél, annál a vállalatnál, amelynek tavalyi vesztesége 50 millió forint felett volt. A Hírlapkiadó másik érdekeltsége, a Publica Rt. tőkéjét – mint az szintén jól ismert – hirtelen, kollektív megvilágosodás nyomán, tavaly adták össze az állami bankok. (Taps, derültség.) A Publica Rt. politikai napilapja az Új Magyarország – mint minden induló politikai lap – erősen veszteséges, olyannyira, hogy az rt. tavalyi vesztesége közel 132 millió forint volt, elérte az alaptőke több mint felét.
A demokrácia elveit és gyakorlatát itt most nem emlegetve – csupán a gazdasági részt nézve – a Kormány azért, hogy véleményét tükröző politikai sajtóhoz jusson, illetve ilyen sajtót működtessen, hatalmát igénybe véve közpénzeket használ. A kormánypárti lapok tetemes veszteségeit részben közvetve, részben közvetlenül az állampolgárok pénzéből fizetik – gondoljanak csak a társadalombiztosítási tartozásokra. (Moraj a jobb oldalon.) Részben pedig olyan nyereséges lapokból, mint az Expressz vagy a Publica Rt.-nek nagyvonalúan átengedett Sportfogadás című lap. Az ilyen keresztfinanszírozás magáncégeknél megengedett, de az állam, a Kormány nem támogathat politikai propagandát ilyen eszközökkel.
A kormányzatnak ugyanakkor érdekében áll lapjai veszteségét különleges kedvezményekkel is enyhíteni. Ezért jobb lenne, ha a rosszindulatú feltételezéseket kizárandó, nem titkolnák, milyen feltételekkel nyerte el az Állami Vagyonügynökség előprivatizációs hirdetési pályázatát az Új Magyarország. Az adófizetők szempontjából az sem jó, ha az állam alapítványokon keresztül finanszírozza a politikai sajtót. A Pesti Hírlap megmentésére létrejött "150 év" Alapítvány tőkéjének döntő részét olyan közszolgáltató, illetve monopolhelyzetű állami vállalatok adták össze – a Hitel Bank mellett –, mint az Olajipari Részvénytársaság, a Magyar Távközlési Vállalat, a Magyar Villamos Művek Tröszt. Nyilván nem üzleti vállalkozást láttak a súlyosan veszteséges Pesti Hírlapban… (Derültség a bal oldalon.) Akkor vajon mit? Miért fektették be oda a pénzüket?
Kérdezem a fentiek nyomán miniszter úrtól, létezik-e kormányzati elképzelés az állam, illetve vállalatai sajtótulajdonlásáról. Gondolkodik-e a kormányzat azon, hogy az állami vagy állami többségű tulajdonú bankok sajtótulajdonát korlátozza; hogy közszolgálati jellegű vagy monopolhelyzetű vállalatai sajtótulajdonlását szabályozza? S kérdezem végül, nem fenyeget-e a protekcionizmus veszélye az állami sajtótulajdon révén. Köszönöm. Várom válaszait. (Nagy taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit