PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)
PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesen Szabó miniszter úrhoz, mint a privatizációért felelős miniszterhez kívántam szólni, illetve a kérdésemet azért hozzá intéztem és nem propaganda szempontokat kívántam hallani. Márpedig ez a kétfajta szempont elválik a demokráciában. A demokráciában megengedhetetlen – még egyszer szeretném hangsúlyozni, amit a kérdésem feltevése előtt elmondtam –, megengedhetetlen, hogy állami eszközöket alkalmazzanak politikai propagandára, politikai sajtó tulajdonlására.
Ami pedig a versenysemlegesség sokat hangoztatott elvét, illetve a Szabó Tamás által említett létező elvét illeti, szeretném elmondani a következőket. Egyes hírek szerint az Esti Hírlap, amelyik nem jutott hitelhez, attól, hogy állami tulajdonba került, ugyanazoktól a bankoktól, amelyektől eddig nem kapott még hitelígéretet sem, igen jelentős hitelígéreteket kapott.
Nem semleges a magyar piac ebből a szempontból. Az állam sokkal nagyobb garanciát jelent – úgy látszik – a sajtónál, mint hogyha magántulajdonban, vagy részben magántulajdonban lenne egy lap.
Nem semleges a sajtó, illetve az állam politikai értelemben sem. Ha már az Esti Hírlapról van szó, mint sokan tudják és nyilvános a dolog, az Esti Hírlap alapszabálya azt írta elő, illetve abban állapodtak meg, és ez írásban létezett, hogy a szerkesztőséget illeti meg a főszerkesztő megválasztása. Az állami tulajdonba kerülés pillanatában ezt az alapszabályt figyelmen kívül hagyták és más megoldást választottak. Érdemes kézbe venni az Esti Hírlapot, illetve visszakeresni a korábbi számait és megnézni, hogy az állam mennyire semleges, a kormánypártok szemontjából mennyire semleges az Esti Hírlap a tulajdonváltozás nyomán.
Ami pedig Szabó Tamás válaszát illeti, a következőket szeretném mondani. Én ugyanezeket a kérdéseket adtam be írásban, amelyeket itt feltettem, semmit nem változtattam. Hogy én milyen kommentárral adom elő a kérdésemet, gondolom, az nem a miniszter úrnak előre benyújtandó szöveghez tartozik.
Ami pedig a március 15-ére való utalást illeti, én nem nagyon értettem a miniszter úr utalásait. Gondolom, a… (Derültség és zaj.) Illetve értettem, természetesen. Gondolom, a Szabadság téri tüntetésre gondolt, ahol kormánypárti képviselőket is láttam, én is ott voltam. Nyilván így kapcsolta össze a kettőnk szereplését. (Derültség a bal oldalon. – Zaj.)
És még egy dolgot szeretnék kiemelni. Természetesen ismerem az adatokat. Tudom, hogy a napilapok példányszámában az állami tulajdonú, állami befolyásolású napilapok példányszáma jóval kisebb, mint a nem állami befolyásúaké, de… és itt erről van szó, és a kérdésemet ezért fogalmaztam meg, illetve ezért tettem föl azt a kérdést, hogy mi a Kormány stratégiája ebben az ügyben, amire egyébként nem kaptam semmiféle választ. Erre azt szokás mondani, hogy nem létezik kicsit terhes vagy nagyon terhes állapot, hanem terhes állapot létezik. Egy demokráciában megengedhetetlen az – még egyszer szeretném mondani –, hogy az állam akármilyen kis részben is a politikai sajtót birtokolja, és kormányzati, állami eszközökkel a politikai sajtót befolyásolja. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit