ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! A politikai üldözöttek közt sok olyan pedagógus volt, akit a forradalmi magatartása miatt, bár kiváló és köztiszteletben álló tanárok és nevelők voltak, annak idején véglegesen eltávolítottak állásaikból, vagy igen botrányos helyzetbe szorítva megaláztak. Bizonyára van köztük olyan is, aki szaktudását újra hasznosítani tudja, és az ország javára. Ha a mezőkövesdi önkormányzat az annak idején törvénytelenül a pályáról kitaszítottakhoz is fordul pályázatok meghirdetésénél és közben nem jár el törvénytelenül, ennek semmilyen erkölcsi és törvényes akadályát nem látom.
Mért ne pályázhatnának azok is a vezetői állásra azokkal a társaikkal, akik végig a napos oldalon voltak, és talán pártérdemekért kapták meg pozícióikat? Régi kapcsolataik révén még most is előnyben vannak. Talán hátránya lenne az, hogy igazságtalanul meghurcolták őket annak idején?
A minisztérium azonban ebbe az önkormányzati ügybe már csak a törvényadta lehetőségek miatt is kizárt, hogy beavatkozhatott volna, és nem a minisztérium tudtával hirdette meg a mezőkövesdi önkormányzat ezt a pályázatot. A POFOSZ-ba tömörült egykori politikai foglyok és pedagógusok egyik küldöttsége valóban járt a minisztériumban, és fölajánlotta segítségét éppen az 1956-os forradalmat méltatlanul kezelő tankönyv kapcsán, és fölajánlották szaktudásukat, amit mi elfogadtunk, de Mezőkövesdhez ennek semmi köze nincs, és a Mezőkövesdi Újságot ilyenfajta közzététellel nem bíztuk meg.
Véleményem szerint vezetői pályázat is csak nyilvános lehet, és elbírálásánál elsősorban a felkészültséget és rátermettséget kell figyelembe venni, de a rátermettségben benne van az illető emberi minőség is. A vezetői alkalmasság csupán politikai alapon történő eldöntését természetesen senki nem helyesli a minisztériumban.
Hangsúlyoznom kell, hogy a mezőkövesdi önkormányzat ügyeibe, káderpolitikájába a minisztériumnak nincs joga beleavatkozni, és nem is volt kapcsolatban velük. A mezőkövesdi önkormányzat eljárását tehát nem kívánom minősíteni, és ha megtartja a törvényeket, jogszerűen jár el, ha megfelelő vezetőket keres nem megfelelők helyére. A törvényességi felügyelet a köztársasági megbízottnál van és a nyilvánosságnál. Ha ebben visszaéléseket tapasztalnának, kérem, akkor interpelláljanak. Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit