JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)

Full text search

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)
JUHÁSZ PÁL (SZDSZ) Köszönöm. Klasszikus volt Izsó képviselő úr példája, és éppen azt mutatja, ami nekem is rettenetes gondom. Azt állítom – és a példa tökéletesen mutatja, hogy miért állítom –, hogy az utolsó pillanatban bevitt kívülálló üzletrész-tulajdonosi intézménye tartotta egybe a szövetkezeteket.
De mi történt Jászapátiban? Az történt, hogy kiválni akart 8 vagy 9 ember. 8 vagy 9 ember indult árverésre, de mivel abban a pillanatban az attól független száz vagy kétszáz vagy háromszáz kívülálló üzletrész-tulajdonos is belépett ebbe a játékba – akik egyébként nem léphettek be – a 9 ember számára felajánlott árverési tárgyra több mint 100 ember indult rá. Tehát a 9 ember, aki vállalta azt a kockázatot, hogy kiszálljon a szövetkezetből, ott maradt minden nélkül. Aki kicsit is tud előre gondolkodni és látja, hogy nem tud egyezségre jutni a szövetkezeti többséggel, az ezek után nem fog kilépni, mert retteg a kívülálló üzletrész-tulajdonosoktól.
Azért mondom, hogy a rosszul csinált törvény megfordította a törvény értelmét. Az utolsó nap elrontott törvény megrontotta a törvény értelmét és egybentartotta a szövetkezeteket. Egy felelőtlenül csinált új tulajdonosi közösséggel. Meggondolatlanul csinálták, nem gondolták végig, hogy ezzel milyen jogok és játékszabályok járnak. Újabb gyerekességgel mehetünk a korábbi gyerekesség után és mivel akkor belerögtönöztünk egy új tulajdonosi kört és nem nézték meg, milyen jogokat kap, nem építették be a törvénybe csak odarögtönöztek egy pontot bele. Most utánamenve a dolognak, értelmezik és most ezt valóságos tulajdonossá teszik, csakhogy ez akkor azt jelenti, hogy az egész törvény kifordul magából és már csak egy út marad: az azonnali szétszedése a szövetkezeteknek. Addig – ahogy az előbb mondtam – nem a szövetkezeti elittel lesz kiszúrás, hanem a szövetkezeti szegény emberekkel lesz kiszúrás. És mindnyájunkkal. (Vargáné Piros Ildikó: Így van! Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit