GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Nagyon szépen köszönöm, Elnök Úr. Tényleg sajnálom, hogy föl kell szólalnom. Zsiros Géza felszólalása ingerelt arra, hogy reagáljak annak néhány kitételére, lévén, hogy az nem volt gyanúsítgatásoktól sem mentes.
Először is: Juhász Pál képviselőtársam már elmondta egy másik törvényjavaslat vitájában, hogy a szövetkezeti átmeneti törvényjavaslat egy olyan törvényjavaslat volt, amely azt tűzte ki célul, hogy a szövetkezetekben alapvetően csoportos kiválások legyenek, arra legyen a tagoknak lehetősége. Az az önálló képviselői javaslat, amelyet elfogadott a magyar Országgyűlés, és egy másik módosító javaslat, amelyik utólag, szinte az utolsó pillanatban került bele ebbe a törvénybe, ezeket az elképzeléseket porrá zúzta. Képviselőtársam nagyon jól tudja, hogy melyekről van szó. Ezek a módosító javaslatok az egyéni kiválásra próbáltak építeni, szinte lehetetlenné téve azt, hogy a szövetkezetekből értelmes módon a bennmaradók és a kiválók közös megegyezésével ki lehessen válni.
Képviselőtársam az egyik ilyen javaslatát egyébként éppen akkor fogalmazgatta, amikor a szövetkezeti törvény alapvető kérdéseiben kellett volna felelősséget vállalni.
S nyilván, ha Zsiros Géza szeptember elején benyújtott törvényjavaslatát azonnal elkezdjük tárgyalni, lévén, hogy akkor a törvényben meghatározott határidők már lejártak, a képviselőtárs módosító indítványa ugyanúgy alkotmányellenes lett volna, mint ahogy most az.
Másrészt: Szabó Lajos képviselőtársam is beszélt forradalmi intézményekről, szintén egy másik törvényjavaslat vitájánál, és hasonló jellegű volt most Zsiros Géza képviselőtársam fölszólalásának egyik részlete is, amikor azt mondta, azt kérdezte, hogy meddig érvényes a ráció és a jog?
(19.10)
Azt hiszem, hogy azt a kérdést kellett volna feltenni, meddig kell, hogy érvényes legyen a ráció és a jog, és meddig érdemes érvényesnek tartani a rációt és a jogot. A magunk részéről mindörökké, lévén, hogy a FIDESZ a piacgazdaság mellett, a jogállam mellett és a demokrácia mellett tette le a voksát. S mihelyt a ráció és a jog elveszíti az értelmét ebben a Parlamentben, ebben a hazában, akkor ezek az alapelvek nem fognak tovább érvényesülni. Amikor a jog helyett az alkotmányellenesség fog eluralkodni, és képviselők tömegesen fognak alkotmányellenes indítványokat előterjeszteni, támogatni, és netalántán később még dicsekedni ezekkel, akkor már nem vallhatjuk magunkénak sem a piacgazdaság, sem a jog, sem pedig a demokrácia alapértékeit. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit