KELETI GYÖRGY (MSZP)

Full text search

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Dr. Kis Gyula képviselőtársam nagyon helyesen azt mondta, hogy egy olyan törvény van most a Ház napirendjén, amelyik nagyon sokakat érint, s azt is nagyon helyesen mondta, hogy egy olyan törvény, amely azt dönti el, hogy a többiek milyen formában segélyezzék a rászorultakat. S ebből a törvényből kimarad egy kategória, nevezetesen azok a fiatalok, akik sorkatonai szolgálatra vonulnak be.
Én két módosító javaslattal éltem. Az egyik módosító javaslatom az volt, hogy a sorkatonák számára a bevonulási segélyt a jelenlegi, érvényben lévő rendelkezésekkel és jogszabályokkal ellentétben ne csupán azok a fiatalok kapják meg, akik munkahellyel rendelkeznek vagy állami vállalatnál, vagy szövetkezetnél, hanem azok a fiatalok is, akik a magánszektorban helyezkedtek el, illetve munkanélküliek.
Ezért döbbentett meg az, hogy az illetékes bizottságok ezt a javaslatomat elutasították, mert azt gondolom, hogy be kell látniuk, hogy azok a fiatalemberek, akik behívóparancs alapján teljesítik a sorkatonai szolgálatot, valóban jogosultak arra, hogy a társadalomtól a bevonulási segélyt, ami nem egy tetemes összeg, megkapják. Hiszen én azt javasoltam, hogy a legkisebb havi munkabér 50 százalékát kapják meg, ami pedig jelenleg, illetve január 1-jétől 4500 forint lesz. Úgy hiszem, ez minimálisan megilleti azokat, akik bevonulnak, azt a 70 ezer fiatalt, aki a határőrségnél, illetve a honvédségnél teljesíti sorkatonai szolgálatát.
A másik javaslatom az volt, hogy a családi segélyt is a szociális törvényben jelenítsék meg, mert ez a családi segély azokra vonatkozik, akiket a sorkatona bevonulása után otthon hagy, vagy a felesége, vagy a gyermeke, vagy más olyan, akinek az eltartásáról korábban ő gondoskodott.
Javaslatom összegszerűen a minimális nyugdíj volt, tehát a nyugdíjminimum, ami jelenleg havi hatezer forint, és a jelenleg érvényben lévő utasításoknál ez valamivel több mint 300 forinttal jelent többet. Azt gondolom, hogy ebben a Házban nem sokan vonják azt kétségbe, hogy 5700 forintból sem, és 6000 forintból sem lehet megélni, mégis egy nagyon komoly gesztus lenne ez azokkal szemben, akik teljesítik a haza iránti kötelezettségüket, hogy a családjukról valamilyen formában gondoskodnak.
Engedjék meg, hogy elmondjak egy személyes példát. Egy évvel ezelőtt Pécsen, a laktanyában szolgálati úton jártam, s egy sorkatona megkeresett, arra kért, hogy segítsek neki, mert odahaza a felesége és a gyermeke nem tudnak fűteni. A laktanyaparancsnokkal sikerült elérni, hogy a laktanya hátsó részében lévő fák lehullott ágait összeszedjék, és elvigyék ennek a fiatalembernek haza.
Gondolják végig, nem ez az egyetlen ember van az országban, aki ilyen súlyos problémákkal küszködik katonai szolgálata alatt. És gondolják végig, hogyan lehet sorkatonai szolgálatot teljesíteni akkor – akár őrségben lenni, akár más feladatot ellátni –, ha egyfolytában arra kell gondolnia, hogy vajon otthon a feleségének vagy gyermekének van-e mit ennie, van-e miből vásárolnia, van-e egyáltalán miből fűtenie.
Azt gondolom, hogyha ezek után önök engem szociális demagógiával vádolnak, akkor ezt vállalom. Azért vállalom – hiába mosolyognak tisztelt képviselő urak –, mert ez a szociális törvény azokról az emberekről kell gondoskodjon, akik rászorulnak a segítségre, és az a sorkatona, aki otthon hagyja a családját, feleségét és gyermekét, az igazából rászorul a segítségre.
Én csupán azt szerettem volna javasolni, hogy a honvédelmi törvény tervezetéből a szociális törvénybe emeljék át ezeket a passzusokat, mert ezeket a passzusokat igenis, ha előveszik a honvédelmi törvényjavaslatot, megtalálják, vagyis a kormány ezekkel az ötletekkel már egyetértett, és a tervek szerint ez a honvédelmi törvény 1993. január 1-jével lépett volna életbe.
Úgy gondolom, hogy mivel a törvény a honvédelemről késik, hiszen nem került még az ülés tárgysorozatába, így feltétlenül indokolt, nemcsak annak okán, hogy ezek a segélyek szociális segélyek, tehát a szociális törvénybe illőek, hanem annak okán is, hogy a sorkatonákról való gondoskodás ne 1993 végén vagy azt követően történjen meg, hiszen várhatóan akkor lesz a honvédelmi törvényből elfogadás, tehát már 1993. január 1-jétől életbe lépjenek.
Nincs számomra elfogadható érv, hogy miért utasították el ezeket a javaslatokat, hacsak az nem, hogy ellenzéki képviselőként javasoltam ezt. Azt gondolom, hogy szívesen átadom bárkinek, akár Für Lajos képviselő úrnak is az aláírás jogát, ha ezen múlik, hogy a sorkatonákról való gondoskodás a bevonulási segélyben, illetve a családi segélyben a következő évben már megvalósulhasson.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit