KULIN SÁNDOR, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

KULIN SÁNDOR, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
KULIN SÁNDOR, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mint már a miniszter úr előterjesztéséből is érezhető volt, és mint arra a társadalombiztosítási törvény módosítása kapcsán a mai nap első napirendje során Solt Ottilia képviselőnő is utalt, egy régóta húzódó adósságunkat igyekszünk most leróni, amikor végre valahogy törvényt alkotunk a társadalombiztosítási önkormányzati választásokról.
Ha egy kicsit önkritikusan magunkba nézünk, akkor azt hiszem, ennek a törvényjavaslatnak a sorsa megtanítja a törvényhozót a szerénységre. Mondom pedig ezt azért, mert nagyon jól visszaemlékszem arra, hogy amikor a bizottságunk 1990 májusában első vagy második alkalommal összeült és áttekintettük a sürgősen ránk váró feladatokat, akkor rendkívül nagy fogadkozással, egymást szinte túllicitálva, egymást meggyőzve a különböző pártok, igyekeztünk egymás számára és önmagunk számára is bizonyítani, hogy ezt mennyire sürgetőnek és mennyire fontosnak tartjuk.
Hiszem és vallom, hogy ez a szándék tiszta és őszinte volt akkor, és hogy ez azóta se igen tört meg. Mégis, annyi nehezítő, annyi tényleg objektív akadály jött közbe – nem mondom, esetleg sok minden más is közbejött –, ami végül is mostanra teszi lehetővé, hogy ezt a törvényjavaslatot előterjesszük – ami még mindig nem az az igazi, ahogy erre a miniszter úr is célzott.
Itt tehát arról van szó, hogy egy többlépcsős megoldást kellett választanunk, hiszen – ha visszaemlékszünk rá – közbevetőleg már az önkormányzat előképeként, jó egy esztendővel ezelőtt, létrehoztuk a társadalombiztosítási önkormányzat helyett a felügyelőbizottságokat: az egészségbiztosítási és nyugdíj-biztosítási felügyelőbizottságot. Most is csak egy átmeneti, egyszeri választásra vonatkozó előterjesztés fekszik előttünk.
Nem kívánom tovább elemezni a dolog történelmi hátterét, a lényegét pedig miniszter úr elmondta. Most tehát röviden csak annyit, hogy bizottságunk az előterjesztést megtárgyalta és általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit