EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)
EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Lehet, hogy bennem van a hiba, és nem fogalmaztam meg eléggé világosan a kérdésemet … (Dr. Lukács Tamás: Nem is tudod!) …, mely úgy hangzott, hogy igazat állított-e a szóvivő, és még azt is hozzátettem, hogy nem kívánok foglalkozni a két műsor közötti vitával.
Ezzel szemben ön a válaszában kizárólag a két műsor közötti vitával foglalkozott, és nem hallottunk választ arra, hogy azok a tények, amelyeket a szóvivő állított, nem a tévé műsoráról, azok a tények igazak, vagy nem igazak. Pedig a válasz egyszerű lett volna: igen, vagy nem. Úgy gondolom, ilyen módon meg lehet válaszolni az ilyen típusú egyszerűbb kérdéseket.
Az ilyen típusú elkenő válaszok természetesen a külső szemlélőben azt a gyanút erősítik, hogy amit a szóvivő mondott, az nem volt igaz. Egyébként hadd tegyük hozzá, hogy ezt Suha György végül is maga is elismerte. Sőt, hadd tegyem hozzá, hogy amit ön mondott, ebből is csak ezt tudom kibogozni, hogyha Suha György jóhiszeműen mondta azt, amit mondott, mert mástól ilyen információt kapott, ez lehetséges, hogy azt jelenti, hogy nem Suha György hazudott, hanem valaki más hazudott, aki őt téves információkkal látta el.
Szeretném leszögezni, tisztelt államtitkár úr: úgy ítélem meg, az elmúlt három év tapasztalata azt mutatja, hogy a Kormány nagyon rossz úton jár, amikor presztízsének védelme érdekében az elkövetett hibákat elkendőzni igyekszik, ahelyett, hogy világosan elhatárolná magát tőlük. Ha egy kormányzati tisztségviselő nem mond igazat, az lehet a szóvivő, vagy lehet mögötte bárki, aki őt erről tájékoztatja, akkor a Kormány két dolgot tehet: megmondhatja az országnak világosan, hogy itt hiba történt, és elhatárolja magát tőle, és elkenheti. Azonban, tisztelt államtitkár úr, ezzel azt kockáztatja, hogy a Kormány saját hazugságává teszi egy szóvivőjének a hazugságát.
1990-ben, amikor az összes itt ülő párt kampányt folytatott a parlamenti székekért, a legfontosabb és a legtöbbet hallott ígéret az volt, hogy erkölcsi megtisztulást szeretnénk ebben az országban. (Zaj.) Valóban, 40 éven keresztül ennek az országnak a kormánya kizárólag csak hazudott az ország lakosságának. (Zaj.)
Én, aki ennek a Kormánynak az ellenzékében vagyok, mégis úgy vélem, az első szabadon választott Kormánytól teljes mértékben elfogadhatatlan mind erkölcsileg, mind pedig politikailag, hogy akár hazugságba keveredjék, akár pedig hazugság mellé álljon.
Ebből a megfontolásból nem áll módomban elfogadni az ön válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit