KŐRÖSI IMRE, DR. (független)

Full text search

KŐRÖSI IMRE, DR. (független)
KŐRÖSI IMRE, DR. (független) Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Nekünk azt hiszem, balszerencsénk van egymással a privatizációs kérdéseimmel kapcsolatban … (Derültség.) , … mert mintegy 3 percig a dohánygyárak privatizációjáról beszélt, amelyet nem kérdeztünk meg öntől, aztán a végén pedig azzal fejezte be, hogy azért itt az eladó pozícióját rontjuk az ilyen privatizációs kérdésekkel. Na, ez az az egy, amit a legmerevebben visszautasítok, mert egyszerűen, ha egy képviselőtől - szerintem nagyon jó információk alapján - eleve azt kérik, hogy ne is interpelláljon, mert az önök pozícióját rontja, akkor az valami nagyon kemény szereptévesztés.
Az, hogy az elejét cáfolta vagy nem cáfolta, tudomásul kell venni, hogy mondjuk Károly Róbert óta a dohányjövedék-ipart és egyáltalán a jövedékipart az állam nem szívesen adta ki a kezéből.
(14.50)
Nálunk ez sorozatosan megtörtént. Rendkívül hibás egyébként, akármilyen külföldi befektetésre hivatkozunk. De egy pályázatnál eleve tudja az ember, hogy lejátszott volt az egész, és ez az ULT már megnyerte, mielőtt a tendert kiírták. Miután ilyen finomságok voltak benne: a kiírásban, március 19-én megjelenik - április 5-ig, egy ilyen milliárdos vagyonra adjuk be a pályázatot. Hogy adjuk be? Két nyelven? Magyarországon a magyar ÁVÜ-nek adja be a magyar pályázó angolul és magyarul? Fogalmam sincs, hogy miért.
Aztán előzetes kampány indult; a termelőkre hivatkoznak, hogy mennyire várták ezt a külföldi befektetőt. Azt ugyan nem tudom, honnan tudták, hogy külföldi befektető van, tudniillik a Dohány Terméktanács sincs benne a szakmai tanácsban, tehát nem tudom, ki szivárogtatott.
Azután szakmai kérdés: miért kell ott törzstőkét emelni, ahol milliárdos a készlet, ahol óriási és korlátlan a piac, és mégiscsak 50%-os kapacitással dolgoznak? Tehát magyarul mondva - amit egyébként a Magyar Hírlap és Pongrácz Tibor sem cáfol -, ígérvényekre adták el, a magyar vevő drágábban akarta megvenni.
Azután olyan nyalánkság is van benne, hogy kiírás ugyan ezer forintos részvényértékre érkezik, de a nyertes már tudja, hogy tízezer forint lesz, és arra adja be a pályázatát. Mondhatnám azt, hogy ez egy nagyon szépen lejátszott meccs volt. Teljesen feleslegesek egyébként ezek a pályáztatások. Ha a magyar fél megfelelő ajánlatot tesz, akkor kitalálunk egy ígérvényt, ami egy majdani beruházásra fog megvalósulni.
Kérem tisztelettel, én azért kérem képviselőtársaimat - lehet, hogy hasztalanul -, hogy ne fogadják el ezt az interpellációs választ; tudniillik ezt a tendert is ugyanaz az amerikai székhelyű tanácsadó cég végezte, amelyik a Pannónia Sörgyárat iszonyatosan rossz áron, egyharmad árért kótyavetyélte el - lehet, hogy oda is -, de ugyanez csinálta a növényolajipart és még sorolhatnám.
Kérem tisztelettel, ez a tanácsadó cég - úgy látszik - nem a magyar érdekeket tartja szem előtt, annak ellenére, hogy az ÁVÜ fizeti, és elég jól fizeti. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit