IZSÓ MIHÁLY (FKgP)

Full text search

IZSÓ MIHÁLY (FKgP)
IZSÓ MIHÁLY (FKgP) Igen tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársak! Mint a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt alig 9 hónapos képviselője, csodálkozva és sajnálkozva állapítom meg, hogy a törvényeink nagyon nehezen, egy-két évet késve születnek meg. A megalkotott törvények pedig a fogantatás idejét, a 9 hónapot sem élik meg, hiszen az eddig meghozott jelentősebb törvényeknél az állandó módosítás volt a jellemző. Így van ez az áfa-törvénnyel is, hiszen 1992. év végén nehéz szüléssel, sok tiltakozással alig-alig tudtuk megalkotni ezt a törvényt. Mondhatnám azt, hogy csupán császármetszéssel született meg, hiszen többen lábukkal szavaztak. Úgy érzem, ez most sem lesz másként.
Mindennek megvan a maga ideje és módja. Ha ezt az igazságot nem vesszük figyelembe, úgy az élet ilyen anomáliákat állít elénk, mint amiben jelenleg is vagyunk. Drága időt kell elpazarolni egy rosszul szabott törvény újraszabásával, ahelyett, hogy terv szerinti ügyeinket intéznénk. Tűrhetetlen állapot az, ha az adózó állampolgárnak évente kell tanulni az adórendeleteket, nem hogy nem tud hosszú távon gondolkodni, tervezni, de még rövid távon sem, hiszen év közben is módosítások születnek.
Elérkeztünk egy olyan káoszhoz, ahol az ügyintézők sem tudnak a rendeletekben eligazodni, mert lesz, aki állandóan a tanfolyamot végzi, és talán ismeri a törvényeket, de nem jut ideje ügyfélfogadásra. Mások dolgoznak, ügyfeleket fogadnak, csak a rendeleteket hiányosan ismerik. Ilyen körülmények között hogyan várható el az adózó állampolgártól a hiánytalan teljesítés?
Mint jellemzőt, a pingpongmódszerként szeretném megemlíteni, jellemezni az áfa ügykezelését. Lehet, hogy a sportnál a pingpong üdvözölendő, de az adózásnál ez nem mondható el.
Mire is gondolok? Arra az előírásra, hogy az áfa-bevallást havonta kell adni. Mert ha nem, úgy büntetik. Tudva tudott, minden kimutatás csak a bürokráciát növeli. Mi is történik a havi áfa-bevallás folyamán? Egy biztos, az állampolgári jog megsértése. A nyilvántartásnál oda-vissza könyvelik az adósságot, illetve a pénzügyi mozgást. Azt sem nehéz megjósolni, hogy az év végi hajrában milyen torlódás lesz ezen a téren.
A törvénymódosítás szelleme antiszociális. Milyen törvény az, amely a legnagyobb terhet hordók, a sokcsaládosok, betegek, alacsony nyugdíjasok, kiskeresetűek vállára aránytalan terheket rak? Az biztos, hogy a 4%-kal növelt áfa nem 4%-kal növeli a termények, termékek árait, hanem többel. Az élelmet mindenféleképpen meg kell venni. Vagy az európai átlag étkezési kultúrától el kell térni, hogy az alacsonyabb, egészségtelenebb, egyoldalúbb étkezési kultúrát vezessük be fizetésképtelenség okán.
Mit gondolnak, miért fogyasztunk átlagban olyan kevés tejet? Azért, mert egy csésze tea olcsóbb, mint egy csésze tej. De nézzünk más területet, ne naivságunkra jellemző példát. E Házban hangzott el, hogy a betegállomány és leszázalékolás jelentős része, mintegy 40%-a alkoholfogyasztásra vezethető vissza. Bár ezen megállapítást elismertük, de semmilyen intézkedés sem történt annak érdekében, hogy az egészséges életmód irányába tereljük életmódunkat, életvitelünket.
Sőt, az áfa-törvény megalkotásakor, elfogadásakor a 48-as sorszám alatt hoztunk olyan adózási besorolást, amely természetes alapú gyümölcsleveket, például málna, alma, barack stb., gyümölcsszörpöket, folyékony gyümölcsöket a 6%-os áfa helyett a 25%-ba tette, holott ilyen esetben még a 6%-os áfa is sok. A felemelt áfá-nak gazdasági és társadalmi kihatásait egymásra hatásukban és összefüggésükben kell vizsgálni és kiértékelni.
A piacgazdálkodás irányába mutató gazdálkodás igényli a piaci feltételek megteremtését, támogatását. Márpedig adóval terhelt gyümölcslevek, folyékony gyümölcsök sohasem lehetnek versenyképesek az alkoholtartalmú italokkal. Hazánkban valamikor igen jelentős volt a gyümölcstermelés, és ennek következtében a -forgalom is. Ma viszont a kereskedelmi árak, az értékesítés és feldolgozás alakulása úgy viszszaesett, hogy nem érdemes a termést leszedni, ezért sok gyümölcs a termőterületen megy tönkre.
Társadalmi hatása a következő: mivel nem érdekeltek a termelők, ezért kihatással lesz a munkanélküliség növelésére, exportlehetőségeink csökkentésére. E negatív hatásokat csak a helyes adópolitikával lehet kiküszöbölni. A nemzetközi kereskedelmi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a termékeket, főleg új termékeket megfelelő, kiváló minőséggel és főleg kedvező árakkal lehet eladni. Márpedig az új magyar mezőgazdasági termelési struktúra egyik csúcskérdése, hogyan tudunk betörni az európai, illetve világpiacra minőségi, különleges árukkal? Ilyenek a biotermék mellett a természetes anyagú léitalok, sűrítmények, mivel ezek hordozói lehetnek a biotermékeknél elvárt természetes, vegyszermentes termelésnek, és minőségen keresztül eladhatjuk hazánk kedvező éghajlatán, talajtani adottságain termett gyümölcseinket és termelvényeinket.
A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy általában a hazai piacot kell megnyerni, mivel ezzel a módszerrel lehet a legkisebb rizikóval minősíteni, reklámozni az új terméket. Nem lehet fogyasztást növelni plafon-áfá-val, szervezetlen szervezéssel, begyűjtéssel, termőterületeken kint hagyott és tönkrement áruval. Mivel az áfa-kulcs elfogadott, azon módosítás nélkül változtatni nem lehet, de lehet különböző támogatással. Például mezőgazdasági támogatással, agrárpiaci támogatással és szervezett begyűjtéssel, feldolgozással, forgalmazással.
Az ismertetett tények alapján arra a meggyőződésre jutottunk, hogy a kirívó, antiszociális, ésszerűtlen határozatok nem hagyhatók ilyen szemlélettel a törvényben, ezért 11428-as számon módosító javaslatot nyújtottam be. A módosító javaslat az 1992. évi LXXIV. törvény 28. §-ában megjelölt 1. melléklet 48-as sorszám alatti szövegére vonatkozik, amely hatályon kívül kívánja helyezni a "folyékony gyümölcs, gyümölcsszörpök, sűrítmények, fűszerőrlemények és pótló, ételízesítő" szövegrészt abból a meggondolásból, hogy ne büntessük nagyobb adóval az egészséges életmódot elősegítő készítmények fogyasztóit.
(17.20)
Továbbá így ösztönözzük a hazánkban tartózkodó külföldieket fogyasztási szándékukra, hiszen ezek a termékek tárolási, szállítási költségeit kevésbé bírják el.
Megjegyezni kívánom: a módosított törvényben, a 48-as pont alatt újabban 25%-os kategóriába besorolt termékek is vannak, bébiételek, zöldalapú ivólevek, paradicsomlé, gyógynövény alapú természetes szörpök. Ennek emelt adóját is helytelennek tartjuk.
Nem tudom elfogadni a gyógyszer áfá-sítását sem. Tűrhetetlen állapot, ha pénzügyi szakember pénzalapteremtő ötletei a legelesettebbeken kíván adót akkumulálni, betegektől von el vásárlóerőt, főleg a kereseti lehetőségek perifériáján élő alacsony nyugdíjasokat sújtja. Azokat, akik a fizetőképtelenség miatt nehezebben tudnak vásárolni, kevesebbet esznek, s egyoldalúan táplálkoznak. Ezért a betegség is gyakoribb náluk.
Nem tudom, az illetékesek felmérték-e azt, hogy ha drágább lesz a víz, meleg víz, energia, hogyan alakul a behajthatatlan kintlévőség. Vagy kiiktatják a nem fizetőket a szolgáltatásból? Vajon meddig? Amíg megfagynak vagy eltetvesednek?
Tisztelt képviselőtársaim! Itt látunk egy olyan törvénytervezetet, amely nem az ésszerűség irányába hat, hanem a szegénység növelését segíti elő és abba az irányba halad. Ezután csak az hiányzik, hogy viszszatérjünk az évszázadokkal ezelőtti füstadóhoz. Sokkal célszerűbb lenne, ha a kiadási oldalt fésülnék át az adóügyi szakemberek, ott sokkal nagyobb sikerélményük lehetne.
Természetesen eredményesebben dolgozhatnának a privatizációs részlegek is, hiszen tudtunk mi jó eladást is nyélbe ütni, mint - hogy mást ne említsek - az MDF-FIDESZ ügylet.
Vagy például sokat megtakaríthatnánk a büntetés-végrehajtás területén, hiszen 6 milliárdnál több van betervezve, és újabb 1 milliárd pótköltségvetést terveztek, és akárhogy is nézem a másik oldalát, nem látom, hogy ezek az emberek, akik büntetés-végrehajtás miatt ülnek, valamit is termelnének. Tehát ebből azt tudom levonni, hogy ennek a társadalmi kihatását, adóügyi hatását is tulajdonképpen a kiskeresetűek fizetik meg.
Tisztelt elnök úr! Képviselőtársak! A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt képviselőcsoportja a benyújtott áfa-törvény módosítását sem részeiben, sem összességében elfogadni nem tudja. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit